Politika

BRUKA U MOSTARU: SDA gura "penzionera" da sačuva uticaj u MUP-u

Nakon što im je propao pokušaj da 29. decembra na sjednici Vlade HNK “progura” tačku dnevnog reda “Izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima u HNK”, rukovodstvo SDA HNK ne miruje.

Naime, ovim izmjenama Zakona o policijskim službenicima u HNK nastojao se stvoriti prostor da postojeći zamjenik komesara Ramiz Hasić ostane na ovoj dužnosti i dalje, iako ispunjava uslove za penziju.

MUP HNK je prije imenovanja Vlade na čelu sa Marijom Buhač, raspisao konkurs za zamjenika komesara, no SDA sada pokušava i u HDZ-u traži partnera za izmjene zakona prvo na Vladi, a potom i Skupštini, kako bi Hasić ostao.

Tako je jučer Vlada ponovo trebala rasptavljati o ovoj tački, ali, kako saznaje mostar.live, novi ministar MUP-a HNK Marijo Marić i premijerka Buhač, su zatražili mišljenje Ureda za zakonodavstvo HNK te sjednicu Vlade, iz tog razloga, odgodili za danas.

Prema istom izvoru, još jučer je Ured za zakonodavstvo dostavio odgovor – mišljenje u kojem stoji da u pozitivnim zakonskim propisima ne postoji uporište za donošenje ovakvih izmjena zakona, odnosno da umirovljenik Hasić ne može ostati na ovoj poziciji.

Ovo najviše pogađa Edina Mušića i Džafera Alića, koji od formiranja nove Vlade HNK traže od partnera u vlasti da Hasić ostane zamjenik komesara. Razlog je što Hasića na ovoj dužnosti može zamijeniti Mirsad Subašić iz Konjica koji ima čin glavnog inspektora. Subašić je poznat kao profesionalac kojeg SDA ne kontrolira, i ne zalaže se za njega, za razliku od Hasića.

Od ostanka umirovljenika Hasića na ovoj funkciji nema ništa, jer je teško vjerovati da će danas Vlada HNK, ministri iz HDZ-a i SDP-a pa čak i dio ministara iz SDA, glasati za ovaj nezakoniti prijedlog izmjena zakona.

Povezani članci