Politika

KRČE ŠUMU DA PRODAJU ZEMLJU: Olimpijska ljepotica na udaru vlasti

Odluku o prodaji Vlada je donijela prošlog četvrtka, ali je to prećutala nametnuvši priču o minimalnoj plati kao glavnu temu posljednje sjednice u godini. Prema planu, 12 parcela koje se prostiru na 56.405 kvadratnih metara biće ponuđeno na licitaciji, po početnoj cijeni od 41,17 miliona maraka.

Pravo da učestvuju imaće i fizička i pravna lica, s tim da je obavezna uplata kaucije od 50.000 maraka na račun trezora Republike Srpske.

Kupac koji ponudi najviše novca imaće rok od 30 dana da ga uplati, a kaucija će mu se računati u ukupnu cijenu. Takođe, snosi i troškove notarskog ugovora.

Šuma koja se nalazi na zemlji će biti posječena, a pripašće šumskom gazdinstvu “Jahorina” iz Pala.

“ŠG “Jahorina” Pale se zadužuje za stručno-tehničke poslove krčenja šume u skladu sa dinamikom izvođenja investicionih radova u skladu sa Regulacionim planom posebnog područja Jahorina na lokaciji Vučiji most”, stoji u odluci Vlade RS.

Podsjećamo, ideja za prodaju zemlje potekla je od uprave Olimpijskog centra „Jahorina“ koja je tražila da novac od prodaje potroši za servisiranje obaveza i kredita.

Predsjednik Nadzornog odbora Nedeljko Elekvršio pritisak na vladu i na Pravobranilaštvo RS kako bi se njima dalo zemljište, međutim od toga neće biti ništa.

“Finansijska sredstva od prodaje navedenog zemljišta biće uplaćena u budžet Republike Srpske”, kazali su za CAPITAL u Ministarstvu trgovine i turzima.

Oni dodaju da se parcele prodaju u svrhu ekonomskog razvoja Jahorine, ali i cijele regije te da je sada moguće postići najvišu prodajnu cijenu ovog zemljišta.

“Riječ je o zemljištu koje se ranije u katastru vodilo kao šumsko zemljište, a koje prethodno nije bilo eksploatisano, niti korišteno. U cilju realizacije navedene prodaje realizovana je prenamjena kulture zemljišta u građevinsko, a krčenje šume vršiće se u etapama”, rekli su u ovom ministastvu

Povezani članci