Politika

NIKŠIĆ KONTRA MIJATOVIĆA: Ništa od minimalca od 1.000 KM, Vlada donijela odluku

Najniža plaća u Federaciji BiH ove godine biće 619 KM, odluka je Vlade Federacije BiH, a što je objavljeno u Službenom listu FBiH.

Najniža plaća je povećana za samo 23 KM u odnosu na prošlu godinu kada je iznosila 596 KM.

Dakle, ništa od 1.000 KM najniže plaće kako je najavljivao federalni ministar Vojin Mijatović, koji je tvrdio ranijih mjeseci da će 1.000 KM biti iznos najniže plate čak od 1. januara 2024.

Minimalac u Republici Srpskoj iznosi 900 KM.

Ekonomski analitičari za Ljudski.ba kažu da je minimalac u RS-u isforsiran najavama iz FBiH te kako je to veliki promašaj vlasti u RS-u, jer će takva odluka drastično utjecati na porast cijena u tom bh. entitetu.

S druge strane, čini se da populističke najave iz Federacije BiH nisu bile realne, a sada je potvrđeno da od minimalca od 1.000 KM nema ništa iako je za potrošačku korpu u FBiH mjesečno potrebno 3.000 KM kako bi građani preživjeli.

Podsjetimo, Vlada FBiH nedavno je donijela odluku o neoporezivoj pomoći radnicima u iznosu od 2.520 KM. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na prijedlog Ministarstva financija FBiH usvojila Uredbu kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći od strane poslodavaca, u maksimalnom iznosu do 2.520 KM, dinamika ispate i način realizacije. Uvjet je samo jedan – da je poslodavac voljan da vam taj novac isplati.

Povezani članci