Politika

BOŠNJACI U KUTU: Prvi put bez mandata, ministri sami sebi dovoljni

Rezultat podgoričkih izbora je dokaz da samo uska grupa ljudi, lukrativno i lično orijentisanih karijerista koja je zainteresovana samo za partikularne interese i interese svojih najbližih, nije i ne može da bude sinonim za bošnjački narod u cjelini.

Po prvi put nakon skoro 20 godina izgubljen je bošnjački mandat u Skupštini Glavnog grada. 

Bošnjačka stranka je sa jučeranjim nastupom postala statistička greška u Podgorici ne zadobivši povjerenje našeg naroda čak ni po principu afirmativne akcije i povlaštenog mandata koji se garantuje shodno Zakonu predstavnicima manje brojnih naroda. 

Podsjećanja radi, juna mjeseca prošle godine, dakle na parlamentarnim izborima 2023. godine BS je (kada smo bili svi zajedno) u Podgorici osvojila 1.953 glasa. Za samo godinu dana i tri mjeseca, pored svih političkih poluga vlasti, pet ministarstva (doduše dobrim dijelom ona izmišljena i fiktivna) i mjestom potpredsjednika Vlade, šest poslanika u Skupštini i mjestom potpredsjednika Parlamenta, direktorskim mjestima po dubini i širini, služeći se zapošljavanjem i mnogim još sredstvima očigledno nisu bila dovoljna da se očuva parlamentarni status koji je skoro dvije decenije imala u Glavnom gradu. 

Pad od oko 50% glasova (sa 1.953 na 953 glasova) za tako kratko vrijeme je dokaz da sve ono na što smo ukazivali dok smo bili u okviru BS-a bilo tačno. Nedosljednost u sprovođenju političkog programa i gaženje principa je rezultiralo značajnim padom koji je usljed samostalnog nastupa na neki način pokazatelj načina vođenja politike, sada već naše bivše partije. 

Rezultat podgoričkih izbora je dokaz da samo uska grupa ljudi, lukrativno i lično orijentisanih karijerista koja je zainteresovana samo za partikularne interese i interese svojih najbližih, nije i ne može da bude sinonim za bošnjački narod u cjelini. 

Mi smo jasno i nedvosmisleno uoči podgoričkih izbora kazali da nećemo podržati one koji su zloupotrijebili časno bošnjačko ime za sitni ćar, pa je ovaj rezultat dobrim dijelom ishod i naših djelovanja. 

Bošnjački narod voli slobodu, pricipe i idele koji su pogaženi jula mjeseca ove godine ulaskom u najglomazniju i najheterogeniju rekonstruisanu 44. Vladu Crne Gore. Bošnjaci ne žele da budu sluge za tuđe interese, oni žele partenrstvo i savezništvo uz uvažavanje svih njihovih specifičnosti. 

 Nama je to indikator da novonastali Bošnjački demokratski pokret (BDP) zaista jeste plod narodne volje i izraz dobrog bošnjačkog naroda, te nas ohrabruje da smo na dobrom i ispravnom putu. 

Uvjeravam vas da BDP ne slavi fijasko BS-a. To nije naša politika. Pravimo analizu i izvodimo zaključke. Čak nam je žao zbog toga, ipak je to bila partija koju smo gradili i oblikovali godinama unazad. Žao nam je što smo bili prinuđeni da pod autokratskim vođstvom rukovodstva BS koje personifikuje E.I. napustimo političku organizaciju čiji smo rad uvijek i iznova unaprjeđivali, možda još i u izazovnijim vremenima. 

Ako je bilo ko od naših sunarodnika imao ikakvu sumnju da 31. jula ove godine najavljujući novi politički projekat radimo pogrešnu stvar, rezultati jučerašnjih izbora ga zasigurno demantuju. Mi smo bili i bićemo na pravoj strani, demonstriraijući zrelost kada su interesi bošnjačkog naroda u Crnoj Gori u pitanju. 

Ovo nisu nikakve podjele, već samo i isključivo narodni odgovor na sve one neprijatnosti koje nam BS u posljednje vrijeme priređuje. Mi gradimo i stvaramo novu vrijednost, vraćamo vjeru ljudima da se politika može i mora bazirati na iskrenom odnosu prema ljudima, pozitivnoj energiji i načelima od interesa za opšte dobro. 

Povezani članci