Politika

BEĆIROVIĆ MOBILIZIRA DIJASPORU: U zajedništvu je snaga, na korijene se ne zaboravlja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u Istanbulu s predstavnicima bh. dijaspore u Republici Turskoj o intenziviranju poslovnog povezivanja s domovinom i mogućnostima saradnje na očuvanju tradicije i kulture.

Predstavnici bh. dijaspore zahvalili su Bećiroviću na jačanju veza Turske i BiH te su naglasili da je ovo prvi organizovani susret predsjedavajućeg Predsjedništva BiH s bh. dijasporom u Republici Turskoj.

Izrazili su želju da u skoroj budućnosti budu organizirani novi tematski susreti posvećeni ekonomiji, kulturi i tradiciji.

Tokom razgovora domaćini su informirali Bećirovića da je Republika Turska dom za više miliona građana čije je porijeklo iz BiH.

Njihove veze s domovinom predaka intenzivirane su nakon postizanja nezavisnosti BiH. Naglasili su kako građani Republike Turske koji vode porijeklo iz BiH, već stoljećima imaju važnu ulogu u turskom društvu, u koje su potpuno integrisani i koje je omogućilo da očuvaju bosanski jezik i tradiciju sve do danas, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Bećirović je istakao da je iseljenička zajednica u Republici Turskoj značajno doprinijela čvrstim prijateljskim odnosima dvije države. On je dodao da su odnosi BiH i Republike Turske u usponu, što će doprinijeti značajnijem povezivanju s pojedincima, grupama i udruženjima koji baštine kulturu i tradiciju Bošnjaka, odnosno BiH.

- Bosna i Hercegovina, u saradnji s vlastima Republike Turske, želi podržati organizirane napore udruženja da očuvaju bosanski jezik, tradiciju i kulturu BiH u Republici Turskoj i na tom polju želi načiniti konkretne korake - naglasio je Bećirović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da su sve jače poslovne inicijative iz Republike Turske za pokretanje investicija u našoj zemlji, a koje predvode građani porijeklom iz BiH.

Istakao je da, s druge strane, značajan broj stanovnika BiH investira u nekretnine u Republici Turskoj, čime se dodatno osnažuju veze dvije države. Na kraju, Bećirović je pozvao bh. dijasporu u Republici Turskoj da posjećuje i jača veze s domovinom svojih predaka.

Povezani članci