Kultura

VIŠE OD FILMA: Kad silovanje postane manje zlo od ubistva

U Hhrvatskim kinima ovog vikenda se prikazuje dokumentarac njemačke režiserke Steffi Niederzoll pod nazivom Sedam zima u Teheranu. Kolegica iz Jutarnjeg lista jutros se osvrnula na ovo sjajno filmsko dostignuće koje je oduševili publiku u Berlinu. Film je ipak više od toga jer i danas brojne žene đrtve silovanja o tome šute. Objavu kojom se najavljue film prenosimo u cijelosti.

Braneći se od pokušaja silovanja, 19-godišnja studentica izbola je nožem nasilnika, kirurga s dobrim vezama i bivšeg agenta tajne službe.

Reyhaneh je radila kao dizajnerica interijera, i stariji kirurg ju je zamolio da mu pomogne urediti dio stana. Kirurg je umro, Reyhaneh je osuđena na smrt. Obješena je 2014, kad je imala 26. godina.

Prikazan na Berlinaleu, dokumentarac “SEDAM ZIMA U TEHERANU” prati sudbinu žene koja je postala simbol otpora i borbe za ženska prava i izvan granica Irana, zahvaljujući masovnoj kampanji na drutvenim mrežama koja je izazvala međunarodnu pozornost.

S tajno snimljenim video snimkama, svjedočenjima članova obitelji i pismima koje je Reyhaneh slala iz pritvora, film njemačke redateljice Steffi Niederzoll (1981. Nürnberg) rekonstruira višegodišnju borbu majke da izbavi kćer iz zatvora.

U jednom trenutku njezina sestra kaže da bi silovanje bilo manje zlo, s obzirom na situaciju. Da, silovanje je manje zlo od ubojstva. Da su se svi držali te logike, još bismo živjele u robovlasničkom društvu. Kad je bolje braniti se, a kad nam se više isplati pustiti da nas zgaze?I

Danas većina žena prešuti silovanje, ne samo u opakim zemljama poput Irana. Većina žena pogne glavu i šuti. Jer se boje posljedica, jer uvijek najebeš ako progovoriš.

Ali što ti se dogodi kad šutiš?

Progutana bol i poniženje stoje iza mase fizičkih i psihičkih bolesti, iza epidemije autoimunih bolesti u kojima organizam bez vidljivog razloga napada sam sebe. Šutnja ima visoku cijenu, žene je masovno plaćaju.

Petak-sub-ned DokuKino Kic u 20 sati. U petak nakon premijere razgovor Dine Pokrajac s redateljicom Steffi Niederzoll. Kažu da će u petak biti sunčano i opet toplo. Sjajan dan za kavu s prijateljicom u gradu, pa u kino

Povezani članci