Kultura

SUNCE NAD DRINOM: Kviz znanja i nagrade za književni konkurs o životu i djelu velikana iz Bosne

Kvizom znanja za učenike osnovnih i srednjih škola te dodjelom nagrada za najbolje literarne radove, u Goraždu je danas nastavljena 19. kulturno - književna manifestacije ”Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom Goražde-Sarajevo-Fojnica 2023.”

U okviru manifestacije koja tradicionalno počinje u januaru, objavljen je književni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola koji su pisali o temama iz književnog opusa Isaka Samokovlije. Na takmičenju su učestvovali učenici iz Goražda, Sarajeva i Tuzle, a danas su dodjeljene nagrade za najuspješnije radove.

O temama "Sunce nad Drinom“, "Sarajevske mahale u djelima Isaka Samokovlije“ i "Voda kao simbol života u Isakovim djelima“ pisali su učenici od VII do IX razreda osnovnih škola, a prvu nagradu osvojila je Ema Deljo iz OŠ "Husein ef. Đozo“ Goražde, drugo mjesto osvojio je Muhamed Herak iz OŠ "Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde, dok su treće podijelili Haris Hošić iz JU „Treća osnovna škola“ Ilidža i Hana Omerbašić OŠ „Ustikolina“ Foča u FBiH.

U kategoriji srednjih škola, čiji su učenici pisali o temama "Sunce nad Drinom“, "Borba siromaha za ideale čovječanstva“ i "Plemenitost i humanost u djelima Isaka Samokovlije“, najuspješnijim je proglašen rad Emine Mandžukić - JU MS Elektrotehnička škola Tuzla, drugo mjesto osvojila je Adna Salman - STŠ "Hasib Hadžović“ Goražde, dok su treće mjesto podijelili Semir Jamaković - STŠ „Hasib Hadžović“ Goražde i Esma Zulić - Gazi Husrev-begova medresa Sarajevo.

U kvizu znanja o životu i djelu Isaka Samokovlije, najuspješnija u kategoriji osnovnih škola je OŠ "Husein.ef. Đozo“ Goražde dok su u konkurenciji srednjih škola najviše znanja pokazali učenici STŠ "Hasib Hadžović“ Goražde.

Povezani članci