Kultura

PARTIZANIMA POMOGAO TWITTER: Uklonjeno smeće sa groba neznanim junacima, akciju pokrenula rasprava na društvenim mrežama

Da se u svakodnevnici Bosne i Hercegovine ipak nešto dešava na reakciju i kritiku javnosti, pokazatelj je slučaja groba dva nepoznata partizana na Trebeviću. Prije nekoliko dana, Udruženje građana za afirmaciju kulture umjetnosti i komunikaciju VideoArhiv iz Sarajeva pozvalo je Vladu Kantona Sarajevo i sarajevsku gradonačelnicu Benjaminu Karić da se uradi nešto i očisti ovaj grob koji su primitivci koristili kao odlagalište smeća.

Partizani su položili živote pri oslobađanju Sarajeva krajem Drugog svjetskog rata, aprila 1945. godine, no to „građanima“ nije bilo važno, niti bitno pa su od tog mjesta napravili odlagalište smeća.

„Molimo vas očistite ovu odvratnu i bogohulnu sliku divljaštva i primitivizma”, naveli su iz ovog udruženja na Twitteru.

Reagirao je direktor festivala MESS, historičar Nihad Kreševljaković koji je u autorskom tekstu za Al Jazeeru Balkans naveo:

„Slike koje nas okružuju apsolutno doživljavam refleksijom onoga što smo danas kao društvo. Zbog toga u slici grobova zatrpanih smećem posmatram nas, kao da stojim pred ogledalom, užasnut time šta postajemo i šta smo sve spremni tolerisati. Užasno je vidjeti u tom odrazu to ljudsko smeće!“

„…Samo bih apelirao da ko god zna i umije što prije postavi kontejnere za smeće na ovoj lokaciji… I da što prije pošalju radnike gradske čistoće da uklone ovu strahotu, operu ploče i odaju počast neznanim borcima, kako znaju i umiju… Svim onim u grobovima, znanim, i neznanim – oprostite!“

Brzo je stigao odgovor iz Javnog preduzeća Sarajevo čiji su uposlenici očistili grob neznanih junaka, te uredili okolinu ovog trebevićkog lokaliteta. Fotografije i informaciju objavio je direktor JP Sarajevo Bakir Hadžiomerović na Twitteru:

„Grobovi neznanih junaka na Trebeviću jutros… Vrijedni radnici JP Sarajevo očistili kompletan lokalitet! Ponekad i ne moraš biti nadležan da bi ispravio ljudsku bruku“, napisao je između ostalog.

Povezani članci