Kultura

UMJETNICA KOJA AFIRMIŠE DJECU: Jedinstvena izložba u Goraždu, Irma pokazala svu darovitost najmlađih polaznika Art studija

Umjetnost nas čini bogatijima, bez nje bismo mi, kao i društvo u globalu, bili jako siromašni. Bilo da su umjetnici, oni koji teže da to postanu ili su jednostavno osobe koje vrednuju i vole sve oblike umjetnosti, sigurno su znali da na pravi način procijene značaj događaja koji ih je okupio u gradskoj galeriji u Goraždu.

Piše: Slavko Klisura

A desio se svake pažnje i hvale vrijedan, biću slobodan da ga tako kvalifikujem, kulturni „incident“ u najboljem smislu te riječi, po svemu što je u sebi sadržao. I načinu na koji se odigrao.Izložba crtaža i slika nastalih u okviru slikarske radionice koju u u svom Art studiju vodi goraždanska akademska slikarka Irma Gušo Smajilhodžić koja je večeras otvorena u Gradskoj galeriji darovala je ljubiteljima likovne umjetnosti jedinstvenu i dragu priliku da vide radove najmlađih polaznika Art studija ali i onih starijih kojima je ovo bio svakako posebno važan izazov.

Irma Gušo Smajilhodžić i njeni prijatelji iz „Art studija“ umjetnošću predaju, prenose ljudima svoje osjećaje. Sa svakog od umjetničkih radova koji su postavljeni u gradskoj galeriji prema nama trepere tanane niti ispletene u srcima i dušama malih ili starijih umjetnika, polaznika Irma Art studija, trepere šaljući nam poruke koje pozivaju na dobro i posvećenost dobru. Onako kako to i sama umjetnost čini.

- Za godinu i po rada kroz Art studio je proslo oko 200 članova, raspoređenih u 5 grupa, različitih po dobi djeteta i urađeno oko 300 ozbiljnih crteža od kojih su najbolji izdvojeni za izložbu, svaki rad je rađen mjesec i po do 2, čak i 3.

Ništa nije prepušteno slučaju i svaka linija, svaki ton i kontrast je dobro prostudiran i objašnjen. Obrađene su razne likovne tehnike, od običnih postavki olovkom do zahtijevnih umjetničkih slika slikanih akrilnim bojama.

Pored sve djece koja su ostavila ogroman trag svojim talentom, tu su i naše sugrađanke koje su u našem Art studiju pronasše mjesto za kreativnost, za opuštanje, razgovore, i rekreaciju koju su dugo godina tražile da se pojavi u nasem gradu –kaže Irma.

O značaju škole slikarstva i posebno izložbe koja će trajati nekoliko dana, na svečanosti otvaranja govorili su Enver Krajišnik, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Goražda i Samira Drakovac, pomoćnica gradonačelnika grada Goražda, pokrovitelja izložbe. Uz brojne ljubitelje umjetnosti večeras je bila i mlada muzička umjjetnica Ilvana Pašić.Slati svjetlost u dubine ljudskog srca – to je poziv umjetnika.

Irma Gušo Smajilhožić ovu izreku i poruku nosi kao odrednicu i upustvo kako treba živjeti umjetnost. Tu svijetlost koja je i večeras obasjala posjetioce izložbe, Irma i njeni prijatelji zaljubljeni u likovnu umjetnost nose u sebi i to je zapravo i najveća vrijednost ove jedinstvene škole umjetnosti, vrijednost koja će nastaviti da traje u srcima malih umjetnika i kad izložba bude samo trag u sjećanju. Svakako, vrijedan trag.

Povezani članci