Kultura

BOSANAC NA KROVU SVIJETA: Bh. dizajner zvuka dobitnik prestižne nagrade Emmy

Bosanskohercegovački dizajner zvuka Samir Fočo, dobitnik je prestižne nagrade Emmy u kategoriji “Izvanredna montaža zvuka za dokumentarni ili reality program” za montažu zvuka u filmu Moonage Dream autora Bretta Morgena, saopštila je američaka Televison Academy.

Riječ je o intrigantnom dokumentarcu koji je posvećen engleskom kantautoru Davidu Bowieu. Brett Morgen, višestruko talentirani filmski stvaratelj, preuzeo je ulogu scenariste, redatelja, producenta i montažera kako bi stvorio film koji pruža intiman uvid u život i umjetnički put jednog od najutjecajnijih muzičara svih vremena. Film se temelji na do sada neobjavljenim snimcima iz osobnih arhiva Davida Bowiea, uključujući uzbudljive trenutke s njegovih koncerata uživo.

Film Moonage Daydream je imao svjetsku premijeru na Filmskom festivalu u Cannesu 2022. godine.

Nagrada Emmy je zapravo vrhunac priznanja u američkoj TV industriji i smatra se televizijskim ekvivalentom nagradama Zlatni globus i Oscar.

Fočo je bio odgovoran za zvuk i u holivudskim blockbusterima poput “Mission: Impossible – Fallout”, “Mission: Impossible – Rogue Nation” i “Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2”. No, njegov doprinos nije ograničen samo na globalne megahitove. Sarađivao je i s bh. oskarovcem Danisom Tanovićem, radeći kao dizajner zvuka na filmu “Epizoda u životu berača željeza” koji je 2013. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Međunarodnom filmskom festivalu Berlinale.

S obzirom da se do sada Samir Fočo potvrdio u različitim žanrovima, a sa nagradom Emmy stekao ugled jednog od najtraženijih dizajnera zvuka, pred njim je po svemu sudeću duga i uspješna međunarodna karijera.