Kultura

SKUPA ZABRANA FOLK KONCERTA: Pula izgubila spor, ide zahtjev za odštetu

Folk pjevači Duško Kuliš, Dragan Kojić Keba i Ana Bekuta trebali su u martu prošle godine zajedno nastupiti u Puli na koncertu "Duško Kuliš i prijatelji", ali pulski gradonačelnik Filip Zoričić to nije dozvolio. 

Koncert je trebao biti održan u Domu sportova, prostoru koji pripada gradu.

Zoričić je odlučio da zabrani taj koncert jer se, prema njegovim riječima, "ne uklapa u svjetonazor Puležana", izazivajući time salve kritika i negodovanja. Cijeli slučaj završio je na sudu, koji je juče donio presudu u korist organizatora koncerta.

Iz Grada Pule su prvenstveno naglašavali da je razlog zabrane koncerta neplaćanje avansa na vrijeme, što je sud kao razlog odbio jer u ugovoru neplaćanje avansa na vrijeme nije navedeno kao razlog za raskid ugovora.

U vrlo opsežnom obrazloženju presude stoji da predmetni ugovor sadržava rok uplate avansa (najkasnije do 15. decembra 2022.) i preostalog iznosa do ukupne cijene (najkasnije sedam dana prije početka koncerta), ali da nema odredbe kojom bi bile predviđene posljedice neisplate zakupnine u ugovorenom roku, niti sadržava neku drugu odredbu koja bi ukazivala da je rok isplate te cijene bitan dio ugovora.

Grad će morati platiti 300 evra sudskih troškova, a advokat koji zastupa organizatore, Srđan Simić, kazao je Indexu da su presudom zadovoljni, ali da će ići u novu tužbu, odnosno da će tražiti odštetu koja bi mogla ići i do 30.000 evra.

"Stranka je presudom zadovoljna, takav ishod se očekivao i tome smo se nadali. Nisam dobio potvrdu da će se Grad žaliti na presudu, ali pretpostavljam da hoće. Iz njihovog dosadašnjeg držanja na sudu, za očekivati je da će se žaliti. Podnijećemo novu tužbu, ovaj put za naknadu štete", naveo je Simić.

"Ako presuda postane pravosnažna, znat ćemo da je Tvrtka Pula usluge i upravljanje prekršila ugovor pa će se na sljedećoj parnici isključivo raspravljati o naknadi štete. Zarada je izgubljena, mogu procijeniti da se radi o oko 30.000 eura s obzirom na cijenu i prodaju karata, troškove i sve ostalo što se moralo poduzeti pri organizaciji koncerta. Gruba procjena je da bi im, nakon plaćanja svega, ostalo oko 30.000 eura", kazao je Simić.

Oglasio se gradonačelnik Pule

Zoričić se oglasio na zvaničnim internet stranicama Grada Pule, najavivši žalbu na odluku suda.

"Ne odustajemo od naših dvaju argumenata, odnosno pravnih zahtjeva prema kojima organizator koncerta nije pravovremeno informirao trgovačko društvo Pula – usluge i upravljanje o imenima ostalih izvođača na koncertu 'Duško Kuliš i prijatelji' kao i u dijelu plaćanja predujma te će se gradsko poduzeće žaliti Trgovačkom sudu. Samim time proces ide dalje" rekao je Zoričić.

Dodao je da "nije riječ o 'turbo folku' ili 'zabrani cajki', već o pravnom postupku na sudu između izvođača i gradskog poduzeća".

"U javnosti se promovirala tema zabrana, ali mi ovdje govorimo što će biti u javnim prostorima. Posve jasan je naš stav o izričaju isključivo u javnim prostorima. To su javne politike grada i put kojim idemo", rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

"Ukoliko su najveći problemi našega grada glazba i porušena stabla za nogometni teren, sretan sam gradonačelnik", zaključio je Zoričić.

Iz Grada navode da će Trgovačko društvo Pula - usluge i upravljanje u roku od 15 dana Trgovačkom sudu u Pazinu uložiti žalbu na prvostepenu presudu.

Povezani članci