Dobar domaćin se po rakiji poznaje, kažu u višegradskom kraju. I nema kuće ni u jednom selu da se iznenadni gost ne počasti kockom šećera i čašom izvorske vode i obavezno čašicom rakije. A seljaci čije su kuće pored Drine časte goste i drinskom ribom.
Petko Ristić iz sela Đurovića, pored Drine, nedaleko od Višegrada, znao je, kaže, da godišnje ispeče i do 1.000 litara rakije od šljiva požegača, jabuka i krušaka u svom kazanu sa ozidanim ložištem radi uštede potrošnje drva.
Tako mu kasna jesen prođe u tom poslu na proizvodnji čuvene rakije mučenice.
"Popije se, rijetko prodam. Bio mi je buraz prije dvije godine, 430 litara se godišnje popije, nije mogao da vjeruje kad je vidio prazne sude, kaže, nemoguće. Jer mi imamo gostiju i nikad nismo sami, nikad. Znamo pet litara dnevno da se popije. Dođu ljudi svrate, i sa čamca, navikli", kaže Ristić.
Kuća ovog domaćina je na obali Drine, odnosno akumulacionog jezera HE “Bajina Bašta“.
Skoro svaki dan navrati neki turista, ribar, čamdžija, brodar, zaljubljenik kanjona rijeke i niko ne ode da nije počašćen i da ne popije po koju čašu rakije.
“Moja je kćerka jedan dan gostima skuvala više od 90 kafa . Dolaze iz Srbije, odsvaklen, ne znam ko ne dođe više", dodaje ovaj domaćin.
Navrate u Petkovu kuću vladike, popovi, glumci, režiseri, pjesnici, pa i avanturisti. I svi vole njegovu rakiju krušku od krušaka budalača i sarajevki, pa jabukovaču ili šljivku i da zamezete, obavezno, čuvenu drinsku ribu koju sam domaćin pripremi.