Zbog dramatičnog rasta cijene janjetine i janjeće pečenje u restoranima, također, dostiže rekordne iznose.
Tako je već neko vrijeme u većini restorana jagnjeće pečenje od 60 do 65 KM, a u pojedinima se ta cifra penje i na 75 KM.
Građani BiH se inače sve teže nose s gotovo stalnim rastom cijena hrane, a meso za mnoge postaje luksuz.
Reporteri portala Ljudski.ba uvjerili su se na terenu u ove tvrdnje, jer su restorani u Jablanici prazni, a podsjećanja u isto vrijeme prošle godine kilogram janjetne koštao je 30 KM.
U nepunih pola godine cijene junetine i teletine su porasle u prosjeku za 2 KM.
Tako juneći but po kilogramu košta 23 KM, rebra su 12 KM, dok je plećka 19 KM.
Kilogram telećeg buta košta 28 KM, vrata 16 KM, a mljevenog mesa između 14 i 15 KM.
Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku (FZS) koji se odnose na brojno stanje stoke i stočnu proizvodnju u prethodnoj godini, porast se bilježi kod goveda za 1,7 posto, konja za 0,1 posto, peradi za 3,5 posto i košnica pčela za 3,2 posto u odnosu na 2022. godinu. Smanjenje brojnog stanja je zabilježeno kod ovaca za 2 posto, svinja za 0,9 posto, koza za 1,5 posto i kunića za 6,1 posto.