Sport

ODUSTALI OD POZNATOG NADIMKA: Hrvati neće da ih zovu kao slavne prethodnike

Rukometna reprezentacija Hrvatske će od 10. do 28. siječnja sudjelovati na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, a uoči putovanja na taj turnir iz tamošnjeg Saveza je stigla zanimljiva obavijest.Hrvatski rukometaši odrekli su se čuvenog nadimka “Kauboji” po kojem je svi znaju, a koji je star duže od dvije decenije.

Jedan od autora tog nadimka je bio jedan od najvećih igrača u povijesti rukometa i općenito hrvatskog sporta, legendarni Ivano Balić, a taj nadimak se uoči Svjetskog prvenstva 2009. godine u Hrvatskoj zacementirao.

Nekadašnji dio obrambene tvrđave Davor Dominiković je u jednom intervjuu izjavio:

“Mi smo Kauboji jer smo se tako nazvali zbog načina na koji smo osvojili Svjetsko prvenstvo u Portugalu 2003. godine. Mislim da je jako bitno da smo to razjasnili. Dakle, zovite nas Kauboji, a ne Pakleni!”.

Zvali su ih jedno vrijeme “Paklenima” što ih je živciralo pa su došli do nadimka kojeg je svlačionica prihvatila.

Bivši hrvatski golman Vlado Šola je jednom izjavio:

“Balić je imao hrpu ideja. Znam samo da smo stvarno bili kao kauboji, svi šareni, pola opreme nismo imali, a u natjecanje smo uletjeli i kroz njega proletjeli kao na konjima. Bio je to pravi kaubojski prepad, kao u filmovima”.

Međutim, današnjoj generaciji hrvatskih rukometaša ovaj nadimak više ne odgovara. Iz Saveza poručuju kako ova generacija jednostavno nema nikakve veze s onom Balićevom i da samim time nadimak Kauboji više nije prikladan.

Hrvatska će na Europskom prvenstvu igrati u grupi B sa Austrijom, Rumunijom i Španjolskom. Iz HRS-a još nisu objavili popis igrača, a sa njim bi mogli objaviti i novi nadimak najtrofejnije hrvatske selekcije.

Povezani članci