Sport

NEVIĐENA DOMINACIJA: Košarkaši BiH ponizili Mađare i plasirali se u polufinale

Košarkaši Bosne i Hercegovine slavili su protiv Mađarske u meču trećeg kola grupe B pretkvalifikacija za Olimpijske igre.

Košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine u 3. kolu pretkvalifikacija za Olimpijske igre odgovarao je i poraz manje od šest poena razlike protiv Mađarske, no izabranici Adisa Bećiragića su deklasirali večerašnje rivale i plasirali se u polufinale. Rezultat je bio 103:78.

Bh. selekcija meč je otvorila serijom od 5:0, Mađari su uspjeli pogoditi za tri poena, no to je bilo sve što su u prvih nekoliko minuta uspjeli uraditi.

Nakon toga naša selekcija pravi seriju od 11:0 i dolazi do rezultata 16:3. U jednom momentu prednost je bila i 22 poena razlike.

U drugoj četvrtini obje selekcije su postigle manji broj poena nego u prvoj, no naš tim je do odlaska na odmor na krilima Muse, Nurkića i Garze povećao prednost za još devet poena, odnosno na ukupno 29 i već tada je bilo jasno ko će izaći kao pobjednik iz ovog duela.

Uvjerljivo prvo ime susreta bio je Džanan Musa s 26 poena, pet skokova i sedam asistencija, a pratili su ga Amar Alibegović s 14 poena, pet skokova i dvije asistencije, te Jusuf Nurkić koji je upisao double-double s 12 poena, 10 skokova i tri asistencije. Dvocifren je bio i Garza s 10 poena, pet skokova i dvije asistencije.

Naša selekcija će tako kao drugoplasirana iz grupe B za dva dana igrati polufinale protiv Izraela, dok će Poljska kao pobjednik grupe igrati protiv drugog iz grupe A i još jednog domaćina ovog turnira, ekipe Estonije.

Povezani članci