Pozitiva

ODUŠEVLJENI STANJEM NA TERENU: Pet veleposlanika posjetili općinu u BiH, grade se tvornice, perspektiva mladima

Općinu Prozor-Rama u srijedu je posjetila izaslanstvo veleposlanika iz Kraljevine Nizozemske, Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Španjolske, Švicarske i Kraljevine Belgije, a tema radnog sastanka bio je pogled načelnika općine Prozor-Rama na stanje u Bosni i Hercegovini, kao i Federaciji BiH iz perspektive općine Prozor-Rama.

Radnom sastanku s načelnikom općine Jozom Ivančevićem sa suradnicima i predsjednikom Općinskog vijeća Ibrom Plecićem, prisustvovali su veleposlanik Nizozemske Jan Waltmans, veleposlanik Njemačke Thomas Fitschen, veleposlanica Kraljevine Španjolske Maria Teresa Lizaranzu Perinat, veleposlanik Švicarske Daniel Hunn, šef Diplomatskog ureda Veleposlanstva Kraljevine Belgije Benjamin Stuetewagen te generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić.

Razgovarano je i s kakvim se izazovima susreće lokalna zajednica, kakvu ima perspektivu napretka, a poseban je naglasak stavljen na moguća polja suradnje s veleposlanicima i zemljama koje predstavljaju, priopćeno je iz Općine Prozor-Rama.

Ivančević je, prije svega, istaknuo projekt izgradnje nove tvornice “GS-Rama”, čiji je projekt predstavila predstavnica tvrtke "GS-Tvornica mašina Travnik” Snježana Köpruner.

"Rekao bih da je to jedan izazov za našu općinu. Dosta ljudi je iseljeno iz ovog kraja, a razlog je upravo nezaposlenost ljudi. Nama su došli novi investitori zahvaljujući gospođi Köpruner koja ulaže u našu općinu, a to su GS Holding iz Regensburga i GS-TMT tvornica u Travniku”, kazao je Ivančević.

Uime delegacije govorila je veleposlanica Španjolske Maria Teresa Lizaranzu Perinat, a svaki je od veleposlanika za načelnika i predstavnike općine imao nekoliko pitanja, od ekonomije, civilnog društva, što misle o EU i slično.

"Želimo surađivati s lokalnim vlastima. Želimo surađivati i s civilnim sektorom, s gospodarstvenicima i mladima kako bismo zajednički poduprli vaš rad i radili upravo na stvarima koje su najrelevantnije. Jedan od izazova je svakako i odlazak mladih, takozvani odljev mozgova, koji se i ovdje događa. Blizina EU, s jedne strane, može predstavljati priliku, ali s druge strane predstavlja i izvjestan izazov”, rekla je veleposlanica Perinat.

Povezani članci