Politika

ZLATAR PROZVAO I PIC: Ne može OHR sam, ovo je perfidno i nečasno, protesti trebaju i pred ambasade

Nakon što je prošle sedmice Visoki predstavnik Christian Schmidt razgovarao sa članovima Vijeća za provedbu deklaracije o ustavnim promjenama koju je podržalo 90.000 građana oglasio se jedan od učesnika sastanka Emir Zlatar. Ranije ih je Schmidt molio da ne iznose detalje sa sastanka u javnost, ali čini se kako je svojim postupcima Visoki predstavnik izgubio povjerenje, pa i Zlatar poziva građane na proteste.

Obzirom da iz OHR nisu demantovali, a imali su priliku to učiniti u proteklih nekoliko dana, natpise o prijedlogu promjena Izbornog zakona i Ustava FBIH, oni postaju oficijelni prijedlog u javnosti.

Ovo je perfidno i nečasno. Protesti građana su nužnost ali ne samo pred OHR već i pred ambasadama najvažniji članica PIC-a jer bez njih OHR ne može ni predložiti a kamoli donijeti svoju odluku.

Predložene odluke su u suprotnosti sa pravosnažnim presudama ESZLJP i Evroksom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama kao i mišljenjem Venecijanske komisije. Ovakvim odlukama OHR će, nakon UN-a jula 1995 godine postati saučesnik u kršenju temelnih ljudskih prava i sloboda.

Za ovo će odgovarati pred Bogom i pred ljudima. Građani BiH, Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Jevreji, Romi i svi ostali kojima je BiH domovina nemaju drugi izbor već krenuti u pasivni otpor. I biti spremni da on i potraje.

Nemamo kuda nazad jer nas ne smatraju ravnopravnim ljudima. No pasaran.PS. Žao mi je što naš dragi Dervo Sejdić koji je pozvao na proteste svoj apel nije uputio prema potpsinicima Deklaracije o ustavnim i drugim reformamam koje broji preko 45 organizacija iz reda civilnog društva, akademske zajednice i političkih stranaka. Ovako ispade da je politički poziv jedne opcije, a ne bi trebalo biti tako. Malo više korodinacije o ovako važnim pitanjima nam treba. Izaći na proteste svakako.

Povezani članci