Politika

SCHMIDTOVA TAJNA: Za Dodika turista, a vozi ga BMW bez diplomatskih tablica,

Za predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i njegove vjerne glasnogovornike iz RS-a Christian Schmidt je turista u BiH. Ma kako to naivno zvučalo zabrinulo je građane BiH koji su počeli primjećivati kako kažu za njih važne detalje u vezi Visokog predstavnika u BiH. Našoj redakciji se javio jedan broj njih koji su primjetili da se Schmidt najčešće vozi u automobilu koji nema diplomatske tablice.

Vidjelo se to prema pisanju Patrije na aerodromu u Tuzli kada su Bosanci i Hercegovci s nestrpljenjem očekivali njegov povratak u BiH nakon što je „zakuhao“ s pričom o promjeni Izbornog zakona i uvođenja cenzusa od 3 posto kojim bi se uvele nove diskriminacije, čak i konstitutivnih naroda. Vozila koja su čekala Schmidta ispred tuzlanskog aerodroma nisu imala diplomatske tablice. Bila su to dva BMW-a registarskih oznaka M VR 1245 i M VE 1244.

Ova vozila se pojavljuju često na mjestima gdje Schmidt gostuje. Tako je bilo i u Goraždu gdje se izgalamio na novinare. Građani koji su nas zvali su zabrinuti za Schmidtovu sigurnost jer smatraju da je kao „turista“ izložen različitim mahinacijama domaćih političara, posebno onih koji ga ne vole. Razlika je kada se vozite u automobilu sa diplomatskim tablama i kada ste u civilnom autu. 

Prema informacijama Patrije službena vozila OHR-a imaju diplomatske tablice koje počinju s brojem 037. Oni koji žive blizu OHR-a u Sarajevu kažu da Schmidt ne koristi ta vozila već pomenute BMW-ove. Čudno. Prije svega Schmidt time u neugodnu situaciju dovodi vozača koji bi trebao poštovati sve propise koje ne mora vozilo s diplomatskim tablama. Primjera radi na sastanak u Predsjedništvo BiH ne bi smio ući u zabranu niti mimo za parking označenog mjesta čekati Visokog predstavnika.

Drugo važno pitanje je da li se u tim vozilima vozi njegovo obezbjeđenje. Ako vozi logično pitanje je da li se krše međunarodni protokoli i da li se tada isti mogu posmatrati kao lično, a ne službeno osiguranje. U tim automobilima dozvolit ćete Schmidt zaista više liči na bogatog „turistu“ nego na Visokog predstavnika u BiH. Ovo posebno jer vozila bez diplomatskih tablica ne bi trebala imati službenu pratnju.

Poštivanje saobraćajnih propisa je sitnica u odnosu na moguću krajnju poruku koja se šalje korištenjem vozila bez diplomatskih tablica. Dio građana je zabrinut jer to kaže čitaju kao poruku da je njegov diplomatski status u BiH zaista upitan, a s tim i odluke koje donosi kao Visoki predstavnik u BiH. Da li je moguće da to implicira kako je Schmidt u BiH zaista stigao bez potrebnih saglasnosti i odobrenja UN-a zbog čega recimo vlasti RS-a ignorišu njegove odluke i nastavljaju knjižiti državnu imovinu kao da nema zabrane OHR-a. Šta ako je Dodik u pravu?

Građani su zabrinuti jer kažu njegov prethodnik Valentin Inzko se vozio u automobilima sa diplomatskim tablama. To nas podsjeti na izjavu Inzka da njegova ostavka stupa na snagu kada Schmidt u punom kapacitetu preuzme funkciju. Znači li to da je Inzko još uvijek Visoki predstavnik u BiH? Iz Patrije su napisali da očekuju pojašnjenja iz OHR-a.

Povezani članci