Politika

SCHMIDT PRIZNAT U VIŠEGRADU: NIP i opozicija u RS ne odustaju od smjene načelnika, SNSD želi raspustiti skupštinu grada

Predsjedavajući SO Višegrad Muamer Sofović je pozvao u pomoć OHR. Neko mora staviti tačku na Referendum o opozivu načelnika kojem na svaki način pomaže Republička izborna komisija. Skupštinska većina ranije je najavila spremnost da se protestima bori za svoja prava.

Odluka Republičke izborne komisije /RIK/ da na referendumu za opoziv načelnika Višegrada poništi sve glasove pristigle poštom kriminalan je akt prekrajanja volje građana i Srpska demokratska stranka će podnijeti krivične prijave protiv članova RIK koji se ponašaju kao da su Staljinovi brojači, oštro je reagovao predsjednik SDS Mirko Šarović na odluku RIK-a da poništi glasove poštom na referendumu za opoziv načelnika Višegrada.

- Mi se nismo nikome žalili izuzev CIK-u. Јesmo pisali i OHR-u, visokom predstavniku, ja lično i skupštinska većina na čelu sa mnom kao predsjednikom Skupštine - izjavio je predsjednik opštinskog parlamenta Muamer Sofović.

Prema riječima Mile Lakića, odbornika Pokreta za Višegrad iza svega što je Sofović napisao stoji Skupštinska većina. Za SNSD to je dokaz da je opozicija u RS -u priznala visokog predstavnika u BiH.

Odbornik SNSD-a Darko Andrić kaže da osuđuju takav postupak skupštinske većine koja je i pokrenula referendum.

 - Skupštinska većina drži u blokadi Višegrad već dvije godine i sad uz pomoć odbornika Naroda i pravde, koji ima 160 glasova, uspio je da nagovori sedam stranaka iz Srpske da faktički priznaju Kristijana Šmita - kaže Andrić.

Za predsjednika SDS -a Mirka Šarovića to je bježanje od suštine, a ona je da se na izborima opet krade. Nezamislivo je kaže da se nevažeči listići broje kao glas protiv opoziva, a nezakonito je u tom pravcu poništavanje svih glasova iz inosranstva.

- Ponašaju se kao dobri Staljinovi đaci po njegovoj maksimi 'Ne trebaju mi birači, dajte mi brojače'. Ostalo je još samo da konstatuju da oni koji nisu izašli na referendum su u stvari protiv opoziva. Ovakva bahatost, nezakonito i neustavno ponašanje u sprovođenju referenduma, zaista još nikada nisu viđeni i pokrenućemo upravni spor zbog odluka RIK-a kojima se najbrutalnije prekraja volja građana, kao i pitanje odgovornosti članova RIK-a', poručio je Šarović.

Načelnik Mladen Đurović osluku čeka u svojoj kancelariji. Njegov rad je blokiran jer dugo nema većinu u Skupštini. Kaže najviše trpe građani.

- Ono što ću sugirno uraditi, jeste da ću iskoristiti svoje zakonsko pravo da poslije odluke RIK-a, gdje očekujem da će biti odluka da referendum nije uspio, zatražim od Vlade Republike Srpske raspuštanje lokalnog parlamenta jer na to imam pravo - rekao je načelnik Đurević.

Dalji koraci su jasni – nakon stava RIK-a, opštinska komisija treba da potvrdi rezultate i pripremi izvještaj za lokalnu skupštinu, a zatim se sve prosljeđuje Republičkoj izbornoj komisiji na konačnu riječ – da li je opoziv uspio ili ne. Posao bi možda mogao biti gotov za mjesec, ako neka od strana ne pokrene upravni spor, što je vrlo izvjesno.

 

Povezani članci