Politika

ZBOGOM BOSNO, ODOH U BANJA LUKU: Balija, četnik, ili Dodikov igrač, što je nama Vojin Mijatović!?

Upravo ovih dana počeo je medijski udar iz svog raspoloživog oružja prema potpredsjedniku SDP-a BiH. Za jedne balija, za druge četnik, za treće Dodikov igrač, Mijatović je idealna meta za odstrjel u oba bh. entiteta.

Piše: HRVOJE KOVAČ (Ljudski.ba)

I dok ga na prosvjedu u Sarajevu proglasiše četnikom, i poručiše mu da se vrati kući, a u Banjoj Luci ga već duže vrijeme nazivaju „Alijinim balijom“, on i dalje ne odustaje.

Potpredsjednik SDP-a BiH i kandidat za člana Predsjedništva Vojin Mijatović čini se kao političar koji se ne uklapa ni u jednu političku opciju u Bosni i Hercegovini, pa ni u svoj SDP.

Kritičari ljevice govore kako je SDP odavno zastranio, a to potkrepljuju argumentima da u posljednjih 30 godina niti jednom do sada na megdan nacionalnim strankama na izbore za člana Predsjedništva BiH nije izašao predsjednik najveće oporbene stranke u BiH.

I ovoga puta je tako. Umjesto predsjednika stranke, dva su potpredsjednika obznanila kandidaturu za Predsjedništvo BiH.

Njihov eventualni ulazak u Predsjedništvo bio bi apsolutni presedan u povijesti bh. politike, uzmemo li u obzir da će gospođa Borjana Krišto teško do fotelje u Titovoj 16, te da se Željko Komšić nada novom mandatu u Predsjedništvu BiH.

No, vratimo se „neobičnoj“ političkoj pojavi, gospodinu Mijatoviću.

vojin 2MIJATOVIĆ NA BANJALUČKOJ TVRĐAVI KASTEL

Upravo ovih dana počeo je medijski udar iz svog raspoloživog oružja prema potpredsjedniku SDP-a BiH. Za jedne balija, za druge četnik, za treće Dodikov igrač, Mijatović je idealna meta za odstrjel u oba bh. entiteta.

Njegove namjere su jasne, Bosna i Hercegovina bez nacionalizma, bez entiteta i kantona, stop za fašističke i kleronacionalističke retorike i jednakost za sve građane BiH na cijeloj teritoriji.

Mijatovićevi protukandidati su lider SDS-a Mirko Šarović i potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović. A tu je i Nenad Nešić, lider DNS-a.

Šarović je, podsjećanja radi, lider stranke koju su osnovali presuđeni ratni zločinci Karadžić, Plavšić, Krajišnik, a Cvijanovićka nema svoje mišljenje ni o čemu, bez da ga ne odobri njezin politički otac Milorad Dodik.

mirkan

Zajedničko je i Šaroviću i Cvijanovićki negiranje genocida u Srebrenici i briga o samo jednom narodu u BiH. O kandidatu Nenadu Nešiću da ne govorimo.

Bosna i Hercegovina ne može opstati ukoliko na vlasti ostanu političke opcije koje rade na njezinoj secesiji. Bilo da se radi o prijetnjama iz Laktaša, Mostara ili pak iz Sarajeva. Ono što radi odabrani tim ljudi okupljen oko SDP-a u Banjoj Luci politička je priča koja tek dolazi. Najavljuju urbani predizborni skup u Banjoj Luci, prvi takav u gradu na Vrbasu. Za razliku od političkih oponenata koji to čine ispod blatnjavih šatora uz primitivnu ikonografiju i slavljenje mitomanije i povijesnih poraza.

Uoči Općih izbora u listopadu, ne mogu se ne zapitati sljedeće: Što je nama Vojin Mijatović? Podržavamo li četnike, balije i dodikovce koji ga napadaju?

Ili želimo živjeti u normalnoj državi u kojoj se ne gleda tko se kako zove, već je osnovno mjerilo tko je kakav čovjek!?

Na koncu, hoćemo li ili nećemo normalnu državu -sve je do nas...

 

Povezani članci