Politika

VULINOV PRST U OKO BiH: Nepoštivanje protokla pokušao prikriti optužbama

U Prebilovcima kod Čapljine obilježena je 83. godišnjica od zločina nad srpskim stanovništvom u Drugom svjetskom ratu kada su ustaše ubile više od 850 mještana ovog sela i bacile ih u jamu kod Međugorja. Na obilježavanje su došle i zvanice iz Srbije.

No, oni su manje o žrtvama, a više o politici govorili. Bila je ovo prilika za dodatno zaoštravanje odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije.

Inače, sinoć je na adresu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine stigla protestna nota Srbije. Razlog: zabrana ulaska srbijanskom ministru Aleksandru Vulinu zračnom linijom. Vulin stigao kopnom, jer tu zabrane nema.

Zabranu ulaska u Bosnu i Hercegovinu nema, a ni dopuštenje za dolazak helikopterom. No, ako ne može zračnim putem, automobilom može. Aleksandar Vulin zakasnio poslati zahtjev na vrijeme, procedure nije ispoštovao, pa za glavnog krivca označio ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića. Konaković svoje poteze potvrdio uz jasan stav i napomenu: Vulin nije jedini na listi, ima ih još koji mogu očekivati isti tretman.

“Nismo, naravno, željeli niti da se osjeti dobrodošlim nakon svega što radi Bosni i Hercegovini, nakon skandaloznih izjava o genocidu u Srebrenici, nakon provokacija i udara na teritorajlni integritet. Vulin, takav, gdje mi odlučujemo i gdje treba moj potpis nije dobrodošao”, poručio je Konaković.

No, potpis zabrane ne može staviti na dolazak kopnenim putem. Takve, pak, nadležnosti nema. Stoga, oni koji nisu dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu letjelicama, alternativu imaju - svi drugi putevi su im širom otvoreni.

“To je mala pakost, mala podlost, trajala je jedan dan. Tada se osjećao velikim, važnim i moćnim. Nije dobro za jednu državu da se pokazuje samo u nekakvim zabranama”, rekao je Vulin.

A zabrana tamo gdje bi ih i trebalo biti - nema. Od marširanja kadeta Vojske Srbije po Prijedoru, slijetanja helikoptera MUP-a Srbije do najave dolaska policijaca na teritoriju naše zemlje. Pokušaji podrivanja suvereniteta iz Srbije nižu se u epizodama. Sporne tačke ne vide, a podrška iz RS-a nikada nije upitan faktor.

“Konaković svojata Bosnu i Hercegovinu i najbolje oslikava kako to, prema bošnjačkom receptu, treba da izgleda, živi i funkcioniše Bosna i Hercegovina. Konaković je, kao i drugi bošnjački političari, taj koji narušava dobrosusjedske odnose i traži za Bosnu i Hercegovinu poštovanje koje nije u stanju iskazati drugima”, izjavila je Željka Cvijanović, članica predsjedništva BiH (SNSD).

A dobrosusjedske odnose ne odražava negiranje genocida u Srebrenici, vrijeđanje žrtava, niti stipendiranje studentica koje veličaju ratne zločince. Lista sramotnih poteza u Vulinovoj biografiji je duga. Interesantno, svoje nedostojanstvene postupke ne uviđaju već krivicu prabacuju u tuđe dvorište.

“Pozivamo vlasti u Sarajevu da prestanu da odnose u regionu i međunacionalne odnose u Bosni i Hercegovini koriste kao platformu za štetno dnevnopolitičko delovanje, čime sopstvenu državu udaljavaju sa kursa eurointegracija”, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Istovremeno, kurs Srbija i RS ne mijenjaju već potvrđuju. Deklaracija usvojena na svesrpskom saboru daleko je od evropskog puta. Tačke deklaracije i Vulinovi stavovi jednaki. Da li Bosna i Hercegovina treba biti blagonaklona prema rušilački nastrojenom faktoru dok svakodnevno trpi negiranje sudskih presuda, udare na suverenitet i separatističke poruke? Sve s ciljem dobrih susjedskih odnosa.

Povezani članci