Politika

FAŠIZAM U PELENAMA: Poruka iz Srbije kao opomena, zlo prijeti iz vlastitog dvorišta

Studentice Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu Valentina Vujičić i Slađana Todić, optužene da su na dan obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici veličale osobe osuđene za ratne zločine i širile međunacionalnu mržnju, nastavit će školovanje u Beogradu.

Generalni direktor kompanije „Sarajevo-gas“ Nedeljko Elek rekao je da će, na poziv direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina, njih dve studiranje nastaviti na Akademiji za nacionalnu bezbednost u Beogradu.

„Slađana i Valentina biće stipendiste države Srbije i biće im obezbijeđen smještaj u studentskom domu, dok će ostatak finansijskih troškova studija snositi preduzeće Sarajevo-gas“, rekao je Elek na konferenciji za novinare, koje je zajedno sa dvije studentice održao u Istočnom Sarajevu.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv ove dvije studentice po prijavi MUP-a Kantona Sarajevom nakon što je na Instagramu jedna od njih u majici sa likom četničkog vojvode Mitra Maksimovića podigla tri prsta, dok je druga objavila fotografiju ratnog komandanta Vojske RS i presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, na kojem je ispisan tekst „Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostaćeš naš heroj“.

Njihove kolege sa fakulteta i prijatelji održali su protest tim povodom te reagirali na sadržaj objvaljen na društvenim mrežama, nakon čega je jedna od studentica odgovorila – „Ma nek smo vas pobili“.

Veličanje osoba osuđenih za ratne zločine po Krvičnom zakonu BiH je krivično djelo, ali puno gore od svega je potez kojeg je učinio čelnik srbijanske Obavještajne službe Aleksandar Vulin, inače odnedavno „nositelj“ američkih sankcija poput njegovog prijatelja i čelnika SNSD-a Milorada Dodika.

U srbijanskoj ali i regionalnoj javnosti sasvim je jasno da Vulin govori javno ono što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iz diplomatskih razloga ne smije, pa se samim tim ovaj Vulinov potez može protumačiti i kao službeni stav srbijanskog režima, koji ne priznaje presude Međunarodnog suda u Haagu, rehabilitira četničke zločince poput Kalabića, Đujića i Mihailovića, negira genocid u Srebrenici, pokušava prekrajati povijest i na taj način podstiče na iste stvari i svoju ekspozituru s druge strane Drine.

Poruka Vučićevog režima je – Fašizam u pelenama, jer nagrada u vidu stipendije za studentice koje veličaju ratne zločince i krše zakone sama po sebi je još gora od poruka dvaju djevojaka čiji istup nije slučajan.

Naime, u BiH je u posljednjih 30 godina sve moguće, pa se heroji proglašavaju zločincima, a fašistički zločinci postaju herojima i idolima. Još od osnovnog obrazovanja vlasti mladima ispiru mozgove o „veličanstvenim pobjedama u Srebrenici“, djeca hodaju ulicama zločinaca Budaka, Francetića, Vokića i Lorkovića, sjede u klupama škole koja nosi naziv po kolaboracionistima poput Busuladžića.

Ljudski.ba je pisao o sličnoj problematici u BiH i nazivima ulica i škola koje treba pod hitno promijeniti. Više pročitajte OVDJE.

Problem bh. društva je negativan utjecaj iz susjednih Srbije i Hrvatske, u kojima je nakon ratova 90-ih taj narativ postao normalan. Ali i djeca u BiH su ugrožena ispiranjem mozgova od strane istih onih koji na vlasti godinama opstaju forsirajući nacionalne netrpeljivosti. Slučaj studentica iz Sarajeva je samo jedan u nizu koji potvrđuje da smo kao društvo debelo zastranili. A, slučaj iz Srbije u kojima se studentice nagrađuju stipendijama dovoljno govori u kakvom se živom blatu nalazi Srbija, no to je neka druga priča.

Povezani članci