Politika

VODA DOŠLA DO GRLA: Dodiku zadnji adut Osmica

Nakon navoda predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je prije nekoliko godina znao da Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) i tadašnji direktor Osman Mehmedagić pripremaju atentat na njega i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, potvrde zvaničnih institucija nema.

No, bilježi se reakcija bivšeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, koji je ove navode demantirao. Analitičari, pak, ukazuju na vrijeme u koje se ovi navodi plasiraju, kada izborna kampanja uveliko traje.

Buru u javnosti izazvala je izjava predsjednika Republike Srpske da je Osman Mehmedagić Osmica, kao tadašnji direktor OSA-e pripremao atentat na njega i predsjednika Srbije, i da je to jedan od razloga zbog čega je u zatvoru. Pokušaj je spriječen u začetku i nije se dalje otišlo od plana, ustvrdio je Dodik. 

Na upite BHRT-a o tačnosti ovih navoda iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine i OSA-e nismo dobili odgovor.

"Vučić je, dok je Ivanić bio član Predsjedništva, donio papire da pokaže. Stajali smo na terasi u Dubici kada je on pokazao kako OSA formira grupe za praćenje i pripreme u Srbiji. To je i sam Ivanić znao", kazao je Dodik.

"Nije to nikakva tajna. Mi smo to znali dok je Osmica bio šef OBA-e. Naravno nismo imali nikakav mehanizam da to dokažemo", izjavio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić tvrdi da nikad nije imao informacije te vrste. Ako ne iznesu dokaze, kaže, plasiraju ih samo u predizborne svrhe.

"On ako ima dokaze i ima svog čovjeka nekoliko godina koji je zadužen za operacije u OSA-i, taj čovjek bi morao konačno da izađe sa nekim podacima ako postoje", rekao je Ivanić.

Politički analitičar Mladen Bubonjić primjećuje da su izostale reakcije ključnih aktera i da se i za ove lokalne izbore igra na kartu nacionalnih priča i osjećanja.

"Jeste simptomatično da se baš u ovom trenutku u vrijeme predizborne kampanje plasira ta informacija. Posebno je kritično ako je 4 godine znao za tu informaciju da se ništa nije radilo po tom pitanju", kaže Bubonjić.

Profesor na Fakultetu kriminalistike i bezbjednosnih studija UNSA Armin Krzalić ovakve tvrdnje vidi kao nastavak napada na državne institucije da se pokažu kao neefikasne i da se fokus sa neriješenih političkih pitanja prebaci na pitanja koje bude strah kod građana.

"Mislim da su to samo insinuacije koje na neki način žele da potkopaju određene institucije, u ovakvom slučaju državne institucije i ovakve izjave ne idu u prilog nikome", smatra Krzalić.

Iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije nismo dobili odgovor da li je Vučić raspolagao informacijama o planiranom atentatu prije nekoliko godina i ako jeste zašto nisu tada objelodanjene.