Politika

BRUKA U NEW YORKU: Vučić prevršio svaku mjeru

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u utorak u New Yorku odličje stalnom predstavniku Rusije pri Ujedinjenim narodima (UN) Vasiliju Nebenzjiu za podršku koju je Rusija pružila toj zemlji  kada je riječ o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

 "Želim vam zahvaliti na prijateljskim odnosima koje razvijamo, za vašu pomoć koju ste nam pružili ovdje u New Yorku, tijekom rasprave o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Nadam se kako možemo dodatno ojačati suradnju između naših naroda i naših zemalja do razine s kojom ćemo svi biti zadovoljni", napisao je Vučić na Instragramu.

Opća skupština UN-a usvojila je u svibnju rezoluciju kojom je podsjetila na genocid počinjen nad Bošnjacima Srebrenice 1995. i pozvala na uspostavu 11. srpnja kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve tog zločina. 

Tom prilikom srbijanski predsjednik je na sjednici, zaogrnut zastavom Srbije, tvrdio da je cilj rezolucije bilo poniziti Srbiju iako se u tom dokumentu za koji su glasale 84 države, 19 je bilo protiv, a 68 država suzdržano, uopće ne spominju Srbi niti Srbija. 

Nebenzja je u utorak rekao da "Srbija i Rusija imaju godinama duge odnose, i ne samo odnose, već bratstvo i prijateljstvo".

"Gledamo svijet kroz istu prizmu, branimo iste vrijednosti i načela i to se odnosi i na Kosovo", kazao je Nebenzja novinarima u New Yorku gdje se održava Opća skupština UN-a.

Europska unija je, uoči 29. obljetnice genocida u Srebrenici poručila da „nema mjesta među nama” za one koji ga negiraju, pokušavaju ponovno pisati povijest i slave ratne zločince.

“Nema mjesta među nama za koje one koji negiraju genocid, pokušavaju ponovno pisati povijest i slave ratne zločince”, stoji u pisanoj izjavi visokog predstavnika za vanjsku politiku Josepa Borrella i povjerenika za proširenje Olivera Varhelyia.

No unatoč tomu Vučić je danas također najavio kako će dodijeliti odličja svima onima koji su pomogli Srbiji po pitanju rezolucije o Srebrenici.

"Tu su naravno i Rusi i Kinezi, i Nikaragva i Meksiko i Brazil, Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kongo, u ovisnosti od toga kakva je razina podrške bila", rekao je Vučić koji će se danas obratiti sudionicima Opće skupštine UN-a .

Povezani članci