Politika

KO ĆE PUCATI NA VUČIĆA: Reagiralo Vijeće Europe, manipulacije neće proći

Tri srpske televizijske stanice sa nacionalnom pokrivenošću, među kojim su TV Prva i Pink TV, emitovale su 16. jula u udarnom terminu izmanipulisani video u kojem optužuju TV N1, TV Novu S i druge medije da „dehumanizuju“ predsjednika Aleksandra Vučića kako bi inspirisali “neku mentalno nestabilnu osobu „da naudi predsedniku, kao što je Tomas Metju Kruks pokušao da uradi kada je upucao bivšjeg predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa, saopćila je Platforma za sigurnost novinara Vijeća Evrope.

Oni podsjećaju da sporni spot počinje isječcima iz dokumentarnog filma „Vladalac“, koji je emitovan na TV N1, a u kojem učesnici objašnjavaju kvalitete koje vide u predsjedniku Srbije. Dodaju da slijede montaže različitih sadržaja sa interneta, uključujući anonimne prijeteće poruke na društvenim mrežama i videosnimci protesta, kao i kritičko medijsko izvještavanje o predsedniku Vučiću.

„Mreža sigurnih novinara saopštila je Evropskoj federaciji novinara da su svi delovi tog snimka izvučeni iz konteksta i predstavljeni kao pretnje predsedniku Vučiću. Mreža je takođe objavila da su taj snimak podelili pojedini tabloidi na svojim internet platformama,” navela je Platforma za bezbednost novinara Saveta Evrope, dodajući da su autori ostali nepoznati.

Vijeće Evrope dodaje da je snimak doveo do brojnih pretnji redakciji N1, pa i prijetnji smrću koje su objavljene na društvenim mrežama, što je bio predmet još jednog upozorenja Platforme.

Podsjećaju da je Mreža sigurnih novinara 17. jula pozvala Regulatorno tijelo za elektronske medije (REM) da pokrene postupak i ispita snimak i njegovo emitovanje, u skladu sa odredbama Zakona o elektronskim medijima i obavezama iz Pravilnika REM-a o zaštiti ljudskih prava u oblasti medijskih usluga, kako bi obezbedili istinitost i potpunost informacija, u skladu sa pravilima novinarske profesije.”

Platforma za bezbednost novinara Vijeća Evrope „traži brzu i temeljnu istragu izmanipulisanog videa i njegovog širenja, izricanje mjera protiv autora izmanipulisanog videa i stanica koje su ga emitovale, kao i procjenu bezbednosti i zaštitu N1 i Nova S ukoliko to zahtevaju“.

Povezani članci