Politika

TUZLA VELIKO GRADILIŠTE: 20 miliona kredita za gradnju i obnovu važnih zgrada

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) donijela je odluku o kreditnom zaduženju kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine. Planirani iznos od 20 miliona KM bit će iskorišten za finasiranje šest kapitalnih projekata, koji su trenutno u različitim fazama realizacije, a da bi kredit bio realiziran, morat će ga odboriti i Skupština TK na sjednici zakazanoj za 30. oktobar.

Za završetak izgradnje zgrade Policijske uprave Tuzla planirano je 1,5 miliona, izgradnju zgrade Policijske uprave Živinice tri miliona, izgradnju zgrada općinskih sudova u Lukavcu i Živinicama po tri miliona, rekonstrukciju zgrade Vlade TK pet miliona, kao i izgradnju, adaptaciju, opremanje i vanjsko uređenje Kampusa Univerziteta u Tuzli 4,5 miliona maraka.

U fazi izrade glavnog projekta su Kampus Univerziteta u Tuzli i objekat u kojem će biti sjedište Vlade TK.

Podsjećamo, Vlada TK do velikih protesta 2014. godine bila je smještena zgradi “Soda so” u Tuzli, koja je zapaljena i od tada je neupotrebljiva.

– Idejni projekat je završen prije nekoliko godina, a glavni projekat rekonstrukcije zgrade Vlade TK je u fazi izrade. Očekujemo da ćemo do kraja godine imati završen glavni projekat, koji će zatim biti i revidiran. Tada ćemo tačno znati koliko će sve koštati. U ovom mementu iznos od pet miliona je samo okvir. Na osnovu glavnog projekta bit će rapisan tender za izvođenje radova, a plan ministarstava je da izvođač radova, nakon ulaska u posao, ima 12 mjeseci za okončanje rekonstrukcije zgrade – kaže Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Idejni projekat je urađen i za Kampus Univerziteta u Tuzli, a u toku je rad na glavnim projektima.

– Glavni projekat za zgradu u kojoj će biti smještena četiri fakulteta, trebao bi biti završen u decembru, a revidovan do januara naredne godine. Nakon toga ćemo steći uvjete da u ebruaru raspišemo tender za izvođenje radova. Dakle, na korak smo od otvaranja prvog gradilišta. Mi imamo dio sredstava koji ćemo prenijeti u narednu godinu, a 4,5 miliona KM koje je vlada predvidjela je dodatni iznos za finasiranje te prve faze gradnje. Nakon uvođenja u posao, očekujemo da bi grubi radovi mogli biti završeni za godinu, ukoliko budemo imali uredno finansiranje – kaže Damir Zenunović, prorektor za osiguranje kvaliteta i internu evaluaciju Univerziteta u Tuzli.

On dodaje da će u spomenutoj zgradi pod jedim krovom biti Pravni, Ekonomski, Edukacijsko-rahabilitacijski i Filozoski fakultet.

Kada je u pitanju izgradnja zgrade Policijske uprave Živinice, prema riječima ministra unutrašnjih poslova Hajrudina Mehanovića, kupljeno je zemljište, a sada se čeka da Gradska uprava završi administrativni dio posla.

– Kupljeno je zemljište Fabrike namještaja Konjuh u stečaju. Konjuh je imao obavezu da poruši objekte koju su bili na toj lokaciji u slijedi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Već smo naložili projektantima da počnu izradu idejnog projekta. Nakon toga, s idejnim rješenjem, nadležnim gradskim službama u Živinicama podnosimo zahtjev za lokacijsku informaciju, kako bi utvrdili uvjete za dobijanje građavinske dozvole – kaže ministar Mehanović.

 Sjedište Policijske uprava u Tuzli bit će smješteno u započetoj, ali nikada završenoj zgradi Kantonalnog tužilaštva TK, koja se nalazi između zgrade NLB banke i zgrade Tužilaštva TK u centru Tuzle.

– Direktor Uprave policije sutra bi trebao imati sastanak s glavnim tužiocem na temu preuzimanja objekta. Vlasnik objekta je Kanton, ali se zgrada vodi na Tužilaštvu TK. Prvo moramo dobiti pravo raspolaganja, a zatim možemo krenuti u opremanje objekta, kod kojega je završena faza grubih radova – navodi Mehanović.

Zgrade općinskih sudova u Lukavcu i Živinicama, navodi ministrica pravosuđa i uprave TK Nataša Marošević, u različitim su fazama realizacije.

– Skupština TK na narednoj redovnoj sjednici treba da donese odluku o kupovini zemljišta za Općinski sud u Lukavcu. Tu imamo parcelu i određenu lokaciju, a nakon toga idemo u izradu idejnog projekta, pribavljanje saglasnosti i izradu glavnog projekta. Imali smo nekoliko sastanaka na temu kupovine zemljišta za Općinski sud Živinice. Lokacija za taj sud još nije utvrđena, o tome još razgovaramo, a ono što u ovom momentu možemo sa sigurnošći reći jest da će se i u Živinicama graditi nova zgrada suda – kaže ministrica Marošević.

Dodajmo i da je u septembru 2022. godine potpisan protokol o međusobnim obavezama u procesu izgradnje zgrade Općinskog suda u Lukavcu između Vlade TK, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Općinskog suda i Grada Lukavca. Procijenjana vrijednost projekta je tri miliona KM, a Vlada TK se obavezala da će u 2022. godini izdvojiti 100 hiljada KM, a u ovoj i narednoj godini, još 1,4, odnosno 1,5 miliona KM. Tako je u ovoj godini 600 hiljada planirano za kupovinu zemljišta, glavni projekat i prateće elaborate, naknade za rentu i građevinsku dozvolu, a 800 hiljada bit će izdvojeno za nabavku izvođača radova.

 Projekti za koje Vlada TK planira uzeti kredit u različitim su fazama realizacije i bit će potrebne godine da budu završeni. Međutim, iznos od 20 miliona KM neke projekte može dovesti do potpune realizacije, a neke druge, poput Kampusa Univerziteta u Tuzli, uvesti u fazu u kojoj će njihov potpuni završetak postati realnost.

Povezani članci