Politika

SVI SU NA MUKAMA: Hrvatska još čeka koaliciju koja će formirati vlast

Jedanaest je dana od parlamentarnih izbora. I dalje traju pokušaji sastavljanja vladajuće većine. Najviše šanse za većinu daju se HDZ-u i Domovinskom pokretu koji su prije nekoliko dana održali prvu službenu rundu pregovora. Pregovori se nastavljaju sutra.

No veliko je pitanje što će biti s manjinama koje nastupaju zajedno. Bez njih nema dovoljno ruku, a DP se protivi da u većini bude SDSS. Manjine su podržale HDZ i Gordana Jandrokovića za šefa sabora. 

Paralelno traju pokušaji dosadašnje opozicije da sastavi većinu barem u saboru i promijeni nekoliko ključnih zakona. Te pokušaje predvode s jedne strane SDP-ova koalicija Rijeke pravde i s druge strane Most koji je DP-u ponudio da Ivan Penava bude šef sabora. 

Mostovac Nikola Grmoja pozdravio je odluku Hrvatskih suverenista, Mostovih koalicijskih partnera, da odbiju koaliciju s HDZ-om i da to nazovu izdajom birača.

"Ovom odlukom su potvrdili da ja naša koalicija jedina autentična i vjerodostojna snaga od centra na desno kao i da nakon izbora radimo i provodimo ono što smo govorili u kampanji. Bravo, Suverenisti! Pokazali ste da nisu svi na prodaju", poručio je Grmoja u objavi na Facebooku.

To ipak ne znači da je ASDP bliže vlasti. Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.

"Ne dopuštam nikome da u moje ime pregovara s onima koji su napustili sabornicu kad se donosila odluka o hrvatskoj neovisnosti. Ne dopuštam nikome da izborne gubitnike pokuša pretvoriti u izborne pobjednike. Ne dopuštam nikome da u moje ime sklapa protuprirodne saveze koji predstavljaju izdaju birača. Ne dopuštam nikome da me zbog takvog stava proglašava žetonom ili izdajnikom. Nikad, ali baš nikad neću dati svoj glas za bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo. Laku noć!", poručila je.

Povezani članci