Politika

SKANDAL U BH DIPLOMATIJI: Glavobolja za načelnika iz SDA, Nijemci traže potrošeni novac dok je bio konzul

Njemačka pokrajina Baden Virtenber traži povrat 32.000 eurra sa kamatama koje je prethodno donirala za rad bošnjačkih dopunskih škola putem Generalnog konzulata u Štutgartu.  

Novac je doznačavan od 2019. godine kada je na čelu konzulata bio kadar SDA Began Muhić. Naveli su da će o svemu obavijestiti svoje tužilaštvo jer trošenje novca nije opravdano, potvrdila je sadašnji generalni konzul u Štutagartu Vera Sajić.

 Novac je doznačen konzulatu koji je to uplaćivao Savezu dopunskih škola BiH kojim rukovodi Haris Halilović, takođe bivši bh. diplomata i kadar SDA. Postoje informacije da je trošenje novca pokrivano fiktivnim brojem nastavnika i učenika u tim školama.

- Ministarstvo pokrajine traži povrat 32.000 eura sa kamatom i takođe nas je obavijestilo da će o svemu obavijestiti svoje tužilaštvo. Ovo je zaista veliki dioplomatski skandal. Sigurna sam da se ovo nikada nije desilo na prostoru Evrope i žalosno je da oni koji se kunu u BiH, zapravo je koriste i rade za svoj džep - ističe Sajićeva.

Istraga SIPA po nalogu Tužilapštva BiH treba da utvrdi da li je Muhić svoj džep "punio" i novcem od kirije za stan u Štutgartu, vlasništvo BiH, a koji je dobio na korištenje. Јoš frapantnije zvuči podatak koji su mediji prenijeli da su službeni automobil, vlasništvo Konzulata, vozili njegovi sinovi po rodnim Živinicama.

- Nije ništa čudno što se desilo, zato što su ta saznanja postojala od ranije od državljana BiH u Štutgartu. U ovom slučaju, kako je navedeno u medijima, taj stan je iznajmljivan nekim trećim licima, šta se zaista desilo unutar Konzuluta. To je krivično djelo, ne smije se koristi odnosno zlopuptrebljavati imovina BiH - kaže Lučiano Kaluža, bivši generalni konzul BiH u Frankfurtu.

Sajićeva je detaljno obavijestila Predsjedništvo BiH o dešavanjima u Štugartu u vrijeme njenog prethodnika. Reaguju iz Komisije za spoljne poslove u Predstavničkom domu PS BiH.

- Lično ću tražiti poseban izvještaj od MIP, da se uradi totalna analiza sveobuhvatna analiza svih diplomatsko-konzularnih predstavništva BiH - kaže Milan Petković, član Komisije.

Petković očekuje od Tužilaštva da podrobno istraži slučaj Begana Muhića koji je, kaže, jedan u nizu bošnjačkih kadrova koji zloupotrebljavaju zajedničke resurse u DKP za lične i interese Bošnjaka.

- SDA godinama vodi pogrešnu kadrovsku poitiku u DKP i nanosi nemjerljivu štetu BiH. Ovaj posljednji primjer je jedan od kako su radili kadrovi Bisere Turković koji su isključivo radili u vlastitom i intersu Bošnjaka, a nikada u intersu BiH ili u interesu Srba - dodaje Petković.

- Podsjetimo, Began Muhić, koji je kadar SDA, od 2015. do 2018. bio je generalni konzul BiH u Istanbulu za Republiku Tursku, Gruziju i Azerbejdžan. Zatim je od 2019. do 2023. godine bio na čelu Generalnog konzulata u Stuttgartu. U međuvremenu izabran je za načelnika općine Živinice.

Povezani članci