Politika

POBUNA U OPĆINAMA I GRADOVIMA: Traži se hitan sastanak sa Nikšićem

Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova FBiH koncem prošle godine razmatralo je​ uticaj Zakona o električnoj energiji FBiH, te je zaključeno da će doći do ozbiljnih problema zbog najavljenog poskupljenja struje jedinicama lokalne samouprave od 1. januara 2024, što u konačnici može ugroziti sigurnost i javno zdravlje građana.

Kako bi ukazali na ozbiljnost situacije, predstavnici Saveza općina i gradova FBiH prisustvovali su prošloj sjednici Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Podnijeli su inicijativu da se naprave određena izuzeća kad je riječ o jedinicama lokalne samouprave, konkretno kada su u pitanju javna preduzeća i javne ustanove.

Poslanici su na prošloj sjednici Predstavničkog doma federalnog Parlamenta zatražili odgovore i pojašnjenja od Jasmina Beše, v. d. predsjedavajućeg FERK-a, o tome da li će se praviti izuzeća i da li će se ona odnositi na sva javna preduzeća, stavljajući poseban akcent na zdravstvene ustanove.

Uz navedeno, valja podsjetiti da novi Zakon o električnoj energiji u FBiH pravo na opskrbu u sistemu javne usluge jamči krajnjim kupcima iz kategorije domaćinstvo, koji struju kupuju za vlastitu potrošnju, te krajnjim kupcima od posebnog društvenog značaja čiji su objekti priključeni na elektrodistribucijski sistem s naponom nižim od 1 kV.

- Poznati su problemi i evo, recimo, koga zovemo kad se nešto desi? Vatrogasce. Ili, kad se desi sukob na ulici, tu je policija. Sve su to institucije od općeg društvenog značaja i veoma je teška i nezahvalna odluka data Komisiji da to odredi. Ovdje ima i politike. Zato smo mi 14. decembra prošle godine uputili dopis federalnom Parlamentu, od kojeg smo zatražili da uđe u ovu priču i da, ako treba, ubaci neke kupce koje treba prepoznati kao kupce od posebnog društvenog značaja. Ili da se zadrže na ovom nivou, jer znamo da je od 1. januara 2015. otvoreno tržište električne energije. Sve je povezano sa cijenom električne energije, koja je na neki način po tržišnim principima znatno veća, pojašnjava Bešo.

Sa ciljem prevazilaženja ove situacije, Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova FBiH zatražilo je hitan razgovor sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i resornim ministrom.

 

Povezani članci