Politika

SDA ZADOVOLJNA BEĆIROVIĆEM: Voljeli bi da održi "ozbiljan" sastanak s Trojkom

Već duže vrijeme u javnosti je evidentno da se stavovi člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića odmiču od stavova ljudi koji su stali iza njega, lidera "Trojke", koalicionih partnera Milorada Dodika. 

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, u svjetlu ozbiljnih napada na ustavni poredak i nedavnih sankcija koje su SAD uvele protiv političkih funkcionera iz bh. entiteta Republika Srpska, saopćeno je prije dva dana iz Bećirovićevog kabineta.

Tokom razgovora Bećirović je, između ostalog, naglasio da u ovom momentu nema važnije teme od zaštite ustavnog poretka Bosne i Hercegovine jer je to temeljni preduvjet za intenziviranje evropskih i euroatlantskih integracija. Političari koji potcjenjuju ili relativiziraju napad na ustavni poredak rade direktno u korist politike Milorada Dodika.

Državni zastupnik Šerif Špago (SDA) navodi kako pozdravlja stavove Bećirovića vezane za donošenje Zakona u Narodnoj skupštini entiteta RS kojim je izvršen napad na ustavni poredak.

- Međutim, član Predsjedništva BiH Bećirović treba pozvati i prozvati svog partijskog predsjednika Nermina Nikšića i koalicione partnere Elmedina Konakovića i Edina Fortu da ne spašavaju Milorada Dodika u situacijama kad predstavnici međunarodne zajednice ozbiljno razmišljaju o sankcijama zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma napadom na ustavni poredak i ugrožavanja mira u BiH – navodi Špago te dodaje:

- Navedena trojka u takvoj situaciji organizuje sastanke za "deeskalaciju" kako ih oni zovu, praveći svaki put ustupke režimu Milorada Dodika, prvo davanjem saglasnosti za istočnu interkonekciju, pa odobravanjem 70 miliona KM za kupovinu zgrade UIO od tajkuna bliskih Miloradu Dodiku, čime indirektno ponažu u finansiranju secesionizma.

Smatra kako Bećirović, prije ovih izjava, treba održati ozbiljni sastanak sa navedenom "trojkom" i usaglasiti aktivnosti s ciljem zajedničkog nastupa i preduzimanje potrebnih mjera u cilju zaštite ustavnog poretka BiH.

- Ovako izgledaju neozbiljno i zbog svog neadekvatnog odgovora na secesionizam daju vjetar u leđa Miloradu Dodiku u antiustavnim aktivnostima. Mi zastupnici iz SDA, a siguran sam i drugi opozicioni zastupnici smo spremni podržati sve poteze Bećirovića na zaštiti suvereniteta BiH, ali nismo spremni učestvovati u kalkulantskom potezima "Trojke" i njihovih funkcionera – zaključuje Špago.

Povezani članci