Politika

SDA POSLUŠALA SDP: NES ostavljen na cjedilu u Mostaru, sve u interesu naroda

SDA bi još jednom moglapokazati da je tvrdnja kako je opasna po svoje partnere tačna. Više puta smo svjedočili njihovoj spremnosti da se odreknu svakog partnera čim im se ukaže prilika da ostvare vlastiti cilj. Ovog puta cijenu će čini se platiti NES bez kojeg mogu biti vlast u HNK. S druge strane čini se da Izetbegović sve teže kontroliše svoje kadrove koji opet vide samo svoj interes.

 Uvažavajući dosadašnji tok pregovora, trenutne političke okolnosti te svjesni političke obaveze i odgovornosti, Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK na sjednici održanoj u Mostaru donio je odluku da potpiše Sporazum sa HDZ BiH i SDP o formiranju Vlade HNK, navode iz SDA.

U NES-u sigurno razočarenje. Njihov predsjednik Nermin Ogrešević je podcrtao kkako je ova stranka pokazala lojalnost prema SDA i sa njima išla u vlast, ali i u opoziciju. Od SDA nije dobio očekivanu senzibilnost. Prevagnuo je interes predsjednika KO SDA Edina Musića kojem je ulazak u vlast posljednje utočište da ostane u sedlu.

- NES je jasno precizirao i postavio 'crvene linije' ispod kojih se ne smije voditi politika u BiH i u skladu s tim nije ušao u proces formiranja državne i federalne vlasti, bez obzira na, kako nam to 'foteljaši spočitavaju' primamljivost pozicija. Zbog toga očekujem od naših partnera, prvenstveno od SDA, da prilikom sastavljanja vlade HNK budu senzibilni i principijelni i da uvažavaju svoje političke partnere. Svjesni činjenice da je SDA pred političkim izazovom, nadamo se da će svojim postupcima potvrditi partnerstvo i ojačati ga, navelu su iz NES-a. 

Iz SDA se skrivaju iza interesa građana u Mostaru.Tvrde da su iscrpljene sve političke mogućnosti u daljim razgovorima, i da ovaj kanton treba dobiti novu vladu.

- Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK cijenjeći dosadašnji partnerski odnos sa NES – regija Hercegovina, smatra da se saradnja ova dva politička subjekta treba dalje nastaviti. U tom pravcu SDA HNK formirao je tim koji će raditi na unaprijeđenju saradnje na nivou kantona, gradova i općina za razvijanje partnerstva političkog i operativnog djelovanja SDA i NES-a na području HNK, navode u sopćenju.

Povezani članci