Politika

SCHMIDT PODIGAO BURU: Mladić i Alija u istom košu

Visoki predstavnik Christian Schmidt govoreći o sramotnom nastavnom programu u bh. entitetu RS kazao je da će uraditi sve da se cjelokupan obrazovni sistem u BiH poboljša, a zatim je šokantno u istu ravan stavio osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića.

 

Schmidt je kazao da ne voli vidjeti dvije škole pod jednim krovom već da je moguća samo jedna škola pod jednim krovom.

Zatim je rekao da mu za tim teži srce, da se sjedne i sačini zajednički kurikulum i da na sebe izvršimo pritisak da shvatimo da je ovo izdaja mladih generacija ako to ne uradimo.

"Zaista sam uvjeren da te slike Mladića i Kovačevića. Izvinjavam se, Mladić koji je također imenovan na isti način kao... Ne Kovačević... Ne možemo imati takvu razliku... Ako vidimo Mladića i Aliju Izetbegovića, neprihvatljiv način. Zašto stavljate slike? Dajte poklonite ovoj djeci mogućnost da uče i donose vlastite odluke. Smatram da bi trebalo da imamo konferenciju, raditi sa akademicima o tome šta je historija i šta možemo ponuditi novim generacijama", rekao je Schmidt gostujući na televiziji Face.

Na početku objave, Delić kaže kako bi ovo gostovanje "moglo pokrenuti mnoga pitanja koja čekaju na rješavanje već skoro trideset godina", referirajući se konkretno na Schmidtovo sporno poređenje.

"U kontekstu izučavanja recentne historije Bosne i Hercegovine, odnosno agresije na našu zemlju, Schmidt je kazao kako djeca trebaju sama donositi vlastite sudove i da ne treba mi da im to serviramo u udžbenicima. To bi možda imalo smisla u nekom apstraktnom kontekstu, ali u našem realnom, bolnom iskustvu, to zvuči apsurdno", kaže Delić.

Dalje je rekao kako Schmidtova izjava otvara put ka potencijalno opasnim narativima, posebno unutar sistema obrazovanja, na koji se visoki predstavnik i referirao u ovom dijelu gostovanja.

"Da li to znači da djecu trebamo učiti da izjednače onoga ko je branio svoj dom, narod i domovinu s onima koji su ih htjeli uništiti? Jer, realno, bili smo jedan narod do trenutka kada agresija nije postala sredstvo podjele, etničkog čišćenja i konačno genocida. Kako objasniti djeci da neko ko je branio svoju zemlju može biti stavljen u isti koš s onima koji su genocidom i nasiljem htjeli da nas izbrišu? Šta im poručujemo ako im kažemo da je sud njihove dječje percepcije jednak historijskim činjenicama", pita se federalni ministar rada i socijalne politike.

 

 

Povezani članci