Politika

PROPAST POLITIKE - SVOJE NEĆEMO – TUĐE NE DAMO: Etnonacionalisti i fašisti na aparatima, kolo sreće se okreće

Znate li još nekoga tko u Banjoj Luci slavi Vahidu Maglajlić, Veslina Maslešu, Franju Kluza, Rudija Čajavca?

Piše: HRVOJE KOVAČ (Ljudski.ba)

Malo ih je, ali ih ima, i svi su odreda moji dobri prijatelji. No, problem je što su oni u manjini, iako su njhovi svjetonazori jedini ispravni, jer poštovati i slaviti antifašiste, heroje svih naših naroda na ponos je svim normalnih ljudima u Bosni i Hercegovini. Nažalost, u potstratnom društvu prevladavaju oni s druge strane. „Dark side“ vlada već dulje od 30 godina u gotovo svim zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije. Bijednici su preuzeli primat, slave rane zločince, slikaju se ponosno ispod četničkih zastava, jer im fotografija i takva retorika donosi političke poene. Krvavi četnički monstrumi uz pomoć ustaških zlikovaca i handžar divizije sijali su smrt na ovim prostorima, a kada su vojnički poniženi i do nogu poraženi, njihovi su se jataci sklonili u mišje rupe, ne izvirujući iz njih sve do početka 90-ih.

A, tada je počelo orgijanje koje do danas ne prestaje. Kažu, nova alternativa u bh. entitetu Republika Srpska je Jelena Trivić, a donedavno je tu alternativu činio danas zavađeni dvojac Stanivuković-Vukanović. Svi odreda nacional-šovinisti i ljubitelji čiča Draže uspjeli su zaludjeti pojedine medije u Federaciji BiH, koji ne vide ili ne žele vidjeti što nam se sprema. Slavite li pobjede Novaka Đokovića? A, što kažete na njegovu reakciju u prepunoj beogradskoj dvorani dok 20.000 duša u glas kliče „Kosovo je Srbija“!? Vlast i takozvana opozicija u RS-u su jednaki, a oni koji misle da to nije tako u velikoj su zabludi. Dok se Dodik i Borenović nadmeću u srbovanju, Jelena Trivić ne misli, baš kao i velika većina u Srbiji, ništa loše o četničkim koljačima iz Drugog svjetskog rata, a mlađahni Stanivuković pozira ispod zastave s mrtvačkim glavama. To je isti onaj Stanivuković koji je jučer „razgalio srca“ rudara u Zenici koji su demonstrativno blokirali M-17.

Svo zlo koje nam se događa, na sve tri strane, dolazi na isti način, a potpiruju ga iz susjedne Srbije i Hrvatske. Dodik kaže da je kralja Tvrtko srpski kralj, iako je taj najveći bosanski vladar pokorio dijelove Srbije i Hrvatske, a od njegove vojske od straha je govno umiralo u vojnicima od Raške do Dalmacije. Je li vam dobar možda Dragan Čović, čiji je HDZ prije 30 godina ulice u Mostaru nazvao po ustaškim zlotvorima, a koje ni do danas nisu uklonjene? Ili je možda njegova oporba iz HRS-a nešto bolja, jer želi ukinuti ime Titove ulice u tom gradu? Valja li vam Bakir čija je stranka isposlovala imena škola po ustaškim kolaboracionistima, čija imena u Sarajevu i Goraždu i danas nose javne ustanove, usprkos zgražanju međunarodne zajednice!? Valja li vam Nešić koji ljubi sablju i zagovara „treći put“, a poslije izbora prelijeće Dodiku u krilo i nastavlja tamo gdje je stao!?

I dok pola Mostara navija za Tursku, a druga polovica za Hrvatsku, čudimo se zbog čega nam se događa egzodus i mladi jedva čekaju prvi vlak da odu van.

Zapišavanje teritorija srpskim desetmetarskim barjacima na ulazu u svaku pripizdinu u RS-u krenulo je prije deset godina. Bio je to tek nastavak propasti režima koji će neminovno doživjeti slom. Čim nestane para, a manična zaduženja na burzama svjedoče da ih je sve manje, nestat će i oni koji nam kroje sudbinu tri desetljeća. Budite spremni na promjene, i kraj priče koja je počela krilaticom „Svoje nećemo - tuđe ne damo“. Bosna i Hercegovina će pobijediti, kao i uvijek do sad. Kolo sreće se okreće…

 

Povezani članci