Politika

PRLJAVI PLES U BIH: Igra Dodika i Schmidta, važno je ko se pita

Opet su utihnuli bosanskohercegovački intelektualci. Čini se da njih mnogo ne zanima kako će biti riješeno pitanje državne imovine, ili će se probuditi kada već bude kasno. Ne mora značiti da se nešto opasno sprema, ali sumnja je opravdana.

Piše: BOGDAN BAUK

Raspisali su se mediji kako se Milorad Dodik još jednom povukao. Neće u RS-u hapsiti Schmidta. Mogao bi ako dođe dobiti poneko jaje. Masa se zabavlja dok se tamo negdje sprema možda i najvažnija odluka za budućnost BIH. Visoki predstavnik je sam rekao da "mora" donijeti rješenje o pravičnoj raspodjeli državne imovine.

U BiH smo navikli da se imovina uglavnom dijeli kada njen vlasnik preseli na drugi svijet. Teška bi bila optužba da Christian Schmid želi "pokopati" BiH i njenim nasljednicima razdijeliti imovinu, ali takvih raztmišljanja ima. Uglavnom stižu iz politike, a njoj više niko baš i ne vjeruje. Ipak, ovakvu tezu ne bi olako trebalo odbaciti, jer opreza na Balkanu nikada nije dovoljno. Jedno je sigurno, ne galami Mile tek onako.

Nije Dodik do sada osim verbalno ništa konkretno učinio protiv Schmidta, nije ni ovaj protiv njega, pa je logična dilema zašto bi se nešto sada mijenjalo. Isto tako ne treba nikada zaboraviti da je Dodik na vlast došao na američkim tenkovima. I danas će mnogi reći da je on u stvari igrač Zapada. 

Šta ako je sukob između njega i Schmidta zaista jedna velika predstava za javnost. Bolje je i "pravično" podjeliti državnu imovinu nego - ne daj bože opet ratovati. Doduše, neki idu i korak dalje tvrdeći da se iza dimne zavjese krije i skretanje pažnje sa pokušaja da se sarajevski aerodrom i dio komunalne privrede u glavnom gradu daju u ruke pažljivo biranih kompanija sa strane kako bi se iste prikačile na budžet.

U toj priči Dodik je zapravo potpuno u službi zapadnih centara moći, koji BiH žele podijeliti na dvije zone interesa. Oni računaju da će na taj način “pripitomiti” rusku stranu, a preko Dodika zadržati kontrolu i nad drugim dijelom BiH. Zato zapadne agencije tolerišu paraobavještajno umreženje Srbije, indirektno podržavajući i neke akcije BIA u BiH. Oni računaju da sa Dodikom kontroliraju cijelu BiH.

Aktuelna situacija bar za sada ne brine predstavnike Trojke, tek se malo začudio potpredsjednik NIP-a Kemal Ademović. Čudno mu je da Schmidt trpi uvrede iz RS-a, ali i koristi vokabular koji je drag Dodikovom uhu.

-Ne znam zašto Schmidt ponavlja da pitanje državne imovine čeka na rješenje gotovo 30 godina i da je njegova odgovornost unaprijediti tu ‘podjelu’. Takve izjave su nedopustive. BiH je vlasnik svoje imovine i može se govoriti samo o propisivanju uvjeta korištenja od strane drugih razina vlasti. Presude Ustavnog suda BiH su jasne i nedvosmislene.Drugo, o kakvoj zajedničkoj državnoj Agenciji govori i zašto? Termin ‘zajednička’ u ovom kontekstu je neustavan jer Ustav BiH propisuje postojanje isključivo ‘institucija BiH’, o čemu, također, postoji Odluka Ustavnog suda BiH. To je Dodikov vokabular i neshvatljivo je da ga Schmidt koristi, istakao je nedavno Ademović.

Interesantno je da se ušutila i SDA, osim državnog zastupnika Šemsudina Mehmedovića. Dobro, on želi biti predsjednik SDA, pa mora imati stav. Aktuelni predsjednik Bakir Izetbegović daje intervjue arapskim televizijama podgrijavajući tezu da iz SDA perspektive građanska BiH ustvari jeste "muslimanska". Kome to odgovara? Možda je to cijena zaustavljanja hajke na njemu odane kadrove stranke koji su zaglibili u kriminalu. Za sada spektakularnih hapšenja  koja su glasno najavljivana više nema.

U međuvremenu, Njemačka je postala prvak svijeta u košarci. Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković čestitao je njemačkoj ministrici Analeni Bearbock ne shvatajući da u normalnim zemljama politika ne utiče na sport. Dino ipak voli košarku gledati s Dodikom. O kakvim košarkašima se radi pokazao je Dodik u Banja Luci. Kapiten tima nije mogao pogoditi obruč, ali njemu je važnije da poentira tamo gdje treba.

Dok se u Sarajevu naslađuju jer se iz Banja Luke čulo "Vučiću pederu" oko BiH se igra puno ozbiljnija utakmica. Dodik je jasno poručio, slijedi Ustavni sud i Izborni zakon. Od nečega se mora i odustati da bi se dobio dio državne imovine. Do tada svojim komentarima će nas zabavljati Ivana Marić.

 

 

Povezani članci