Politika

POTRES U NAŠOJ STRANCI: Zbog Parade ponosa pojedinci više ne mogu zajedno

Podrška koju je Redžo Lemezan, zastupnik Naše stranke u Skupštini KS, pružio gradonačelnici Benjamini Karić, a koja nije dozvolila osvjetljenje fasade Vijećnice u duginim bojama, naišla je na osude dijela članova te stranke.

Nakon negativnih rekcija Damira Nikšića i Dragana Miokovića, Redžo Lemezan za komentar.

Lemezan je medijima rekao da su ga začudile reakcije na stav i mišljenje na koje ima ustavom zagarantovano pravo.

"Pogotovo me začudila reakcija mojih stranačkih kolega koje su nekako jedva dočekale da prokomentarišu moju podršku Benjamini Karić na način koji su prokomentarisali. Za mene ova njihova ideologija, po ovome što su kazali, nije liberalizam nego radikalizam", rekao je Lemezan.

Damir Nikšić je, između ostalog, rekao da će napusiti Našu stranku ukoliko se "blamaža nastavi".

Lemezan je rekao da postavljanje ultimatuma govori o motivima onih koji su u tu stranku nedavno došli.

"Pozicija ili - ili najbolje govori o motivima onih koji su u Našu stranku došli uoči izbora prošle godine, a što sam ja u Našoj stranci posljednjih devet godina, iako mi je tek 28", ističe Lemezan.

Komentirajući navode da će napustiti Našu stranku kaže nam da još nije donio nikakvu odluku.

"Ali svakako moramo izdefinisati neke stvari vrlo brzo s rukovodstvom stranke", objašnjava Lemezan.

Upitan je i da li je razgovarao sa članovima rukovodstva stranke ili kolegama nakon pružanja podrške gradonačelnici Karić.

"Sa mnogim kolegama Naše stranke sam razgovarao, oni su izabrani zvaničnici, i privatno su mi dali podršku na moju slobodu govora i stav. Ja sam samo dao podršku na odluku gradonačelnice Benjamine Karić vezano za osvjetljenje Vijećnice, nikakav drugi komentar za paradu ili LGBT nisam dao. Tako da neko možda i namjerno želi da unese nemir u Našu stanku s obzirom na situaciju u FBiH i većinu, a da se prebaci loptica na KS", naveo je Lemezan.

Federalni parlamentarac Dragan Mioković je rekao da on i Lemezan ne mogu pripadati istom političkom konceptu i da će se on o tome vrlo jasno izjasniti do kraja kroz organe Naše stranke.

Podsjetimo, Trojka (NiP, SDP i NS) imaju tačno 18 ruku u Skupštini KS što je dovoljno za većinu, a jedna od tih ruku je i Lemezan.


 

Povezani članci