Politika

PLIN U KLIN: Komšić zeteže ručnu dok Konaković popušta ventile

Budućnost snabdjevanja plinom BiH opet je zapalila vatru na političkoj sceni u našoj državi. Predsjednik NIP-a i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković sa HDZ-om i SNSD-om utvrđuje pazar iako član Predsjedništva BiH Željko Komšić svoj potpis uvjetuje donošenjem državnog Zakona o plinu koji je godinama predmet sporenja u BiH.

Prema Komšićevom mišljenju Konakovićeva obećanja za odobrenje projekata istočne i južne interkonekcije bez čega ministri iz RS-a ne žele učestvovati u radu Vijeća ministara BiH su uzaludna jer konačnu riječ daje Predsjedništvo BiH.

- Dodik neće glasati za Zakon o gasu, a ja bez tog na Predsjendištvu neću da glasam za interkonekciju. Mislim da je i Bećirović sklon mom stavu i to znači da zasad nema ništa o ovim projektima. Ne znam zašto onda sve ovo rade, možda pokušavaju Dodika prevariti. Dok se zakonski ne regulište, nema ništa ni od jednog ni od drugog", poručio je Komšić.

Za sada drugi član Predsjedništva BiH Denis Bećirović o ovoj temi se ne izjašnjava. Ranije je održao syastanak s bivšim ministrom industrije i energetike Nerminom Džindićem tražeći sve informacije o gasovodnimk projektima.

Za Konakovića cijela priča o gasovodima je spinovanje iz SDA i DF-a. To temelji na činjenici da je BiH do sada imala samo snabdjevanje gasom iz Rusije , te da je oduvijek ventil za taj gas u Zvorniku i da je već ranije nekoliko puta zavrtan. 

- Postavili su tezu kako je Istočna interkonekcija uvođenje ruskog gasa u Bosnu i Hercegovinu, kao da se sve do sad grijemo na gas iz arapskih zemalja, američki ili neki drugi. Kreiraju tezu da će sad u RS-u, zamislite, imati način da zaustave isporuku plina Sarajevu, Visokom i još nekim dijelovima BiH, poručio je Konaković.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku i ministar  komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo smatra da će se Vijeće ministara usaglasiti u narednigh sedam dana sa određenim ciljem.

- Razlozi su vrlo jednostavni, imat ćemo u narednom periodu obraćanje predsjedavajuće Predsjedništva BiH pred Vijećem sigurnosti UN, a s druge strane će vjerovatno u narednih 20 do 30 dana sa ovom hedijom, ja ću je tako nazvati, gasovodom koji nije samo gasovod, on je i termo elektrana na plin, odnosno jedna vrsta politike, Milorad Dodik će posjetiti Moskvu i pored ordena uručit će i ovu hediju i očekivat će s te strane kredite koji bi trebali ne samo pomoći njemu u realizaciji istočne interkonekcije, već i Rs u samoj ekonomskoj stabilnosti”, poručio je Bečarević. 

Kada je riječ o Južnoj interkonekciji Bećarevića brine stav HNS-a da je to strateški interes hrvatskog naroda.

- Koliko znam ovdje žive tri naroda, tako da mi nije jasno šta znači sama ta odrednica da je neki plinovod i ne znam dal u Evropi ima da je nešto od nacionalnog interesa za jedan narod. Ovdje je pitanje država, jer oba gasovoda prelaze državnu granicu, poručio je Bečarević.

Izgradnju Južne interkoinekcije Konaković vidi kao olakšanje privredi i građanima, a ne kao HDZ-ovo sredstvo ucjene za Izborni zakon.

-Ništa ne gradite, njihova je poruka, nek’ se ljudi mrznu, a privreda plaća cijene energenata onako kako su u SDFA zamislili famozno poskupljenje struje od preko 300% koje smo Aner Žuljević i ja zajedno sa ostalim kolegama zaustavili amandmanima. Najstrašnija je poruka da bi se možda mogao pitati “neko njihov, tamo u njihovom Mostaru”, kako nam poručuju. Tu se mi potpuno razlikujemo.Pristajanje SDFA na koncept da su “njihovi” Mostar i Banja Luka, najgore je što se našoj zemlji može desiti.Mi na to nikad nećemo pristati, moji su kao što ne svojatam ni Sarajevo, Tuzlu, Zenicu, Bihać.Naši su, svih normalnih građana ove prelijepe zemlje, istakao je Konaković.

Da razloga za brigu ima Komšić vidi u činjenici da je već formirano preduzeće u Širokom Brijegu koje bi upravljalo Južnom interkonekcijom čime se iz igre izbacuje BH Gas koji je vodio projekat. Druga varijanta je da se BH Gas reorganizuje i da ima svoju podružnicu u Mostaru, što vodi ka podjeli firme po nacionalnom ključu.

- Traži se da ne ovisim više o Rusima, nego o Zagrebu. Te plinske instalacije su položene do Travnika i tu bi se trebala spoijiti Južna interkonekcija. Ne bi bio problem kuda bi išao plin, nego pod kojim uslovima, kaže Komšić.

 

Povezani članci