Politika

MIJATOVIĆ PRAVI RADIKALNI REZ: Objavio šta će protjerati iz ministarstva

Ministar obrta i razvoja u F BiH Vojin Mijatović obavijestio je putem društvenih mreža građane o stanju koje je zatekao u ministarstvu. To će biti redovna praksa, a objavu prenosimo u cijelosti.

U prvih nekoliko dana od preuzimanja dužnosti ministra pokušavam da sagledam stanje i napravim plan djelovanja za mandatni period u skladu sa prioritetima iz ekspozea pemijera Nikšića i programa rada nove Vlade.

Vidljivo je stanje niskog inteziteta rada i potpuno odsustvo vizije razvoja sektora koji su u nadležnosti ministarstva.

Neadekvatna stručna i kadrovska popunjenost ministarstva.

Potpuno odsustvo instrumenata za mjerenje učinka i efekata budžetskih sredstava koja se implementiraju kroz programe ministarstva.

Niz neparavilnosti u radu ministarstva od kojih uz adekvatnu dokumentaciju neka ukazuju i na eventualnu krivičnu odgovornost u realizaciji budžetskih sredstava.

Šta slijedi u kratkom periodu:

Izrada strateških pravaca te zakonskih i podzakonskih akata koji će sistemski, ali u kratkom roku dati efekte na oblast za koju je nadležno ministarstvo.

Reorganizacija rada i kadrovske promjene koje će u potpunosti promjeniti intezitet rada ali i sistem odgovornosti u ministarstvu.

Sveobuhvatna interna revizija procesa i korištenja programskih linija ministarstva u cilju ispravljanja nepravilnosti i unapređenja utroška budžetskih sredstava.

Otvaranja rada ministarstva prema široj javnosti i direktni kontakt sa većim brojem potencijalnih korisnika u cilju razvoja sektora koje pokriva nadležnost ministarstva.

O svemu što radim ću kao i do sada detaljno obavještavati javnost, račun polažem samo građanima FBiH koji mi plaćaju platu.

Nerad, korupcija, improvizacija i odsustvo svijesti da smo servis građana će biti protjerani iz ovog ministarsva!!!

Povezani članci