Politika

PENTAGON TRAŽI KOMENTAR: Srušio se ukrajinski F-16

Ukrajinski borbeni avion F-16, uništen je u nesreći u ponedjeljak, prema američkim dužnosnicima, i to samo nekoliko sedmica nakon što je šest takvih aviona američke proizvodnje stiglo u Ukrajinu.

Preliminarni izvještaji pokazuju da avion nije oboren neprijateljskom vatrom, iako se incident dogodio na dan masovne ruske raketne paljbe u ponedjeljak, rekao je dužnosnik. Pad je vjerovatno bio rezultat greške pilota, piše Wall Street Journal.

Prema ukrajinskim izvorima poginuo je pilot Oleksii "Moonfish" Mes. Mes, 31, bio je među odabranom grupom od samo šest ukrajinskih pilota koji su završili intenzivni program obuke za upravljanje avionima F-16.

Vijest o uništenju aviona neugodna je za Kijev. Zelenski ih je tražio više od godinu dana prije nego što je američki predsjednik Joe Biden konačno dao zeleno svjetlo za isporuku Ukrajini.

Zapadni saveznici su do sada obećali Ukrajini oko 80 borbenih aviona ovog tipa. Kijev se nada da će ovaj napredni zapadni avion dati njegovim snagama prednost na bojnom polju, posebno u obaranju dolazećih ruskih projektila. Međutim, i oni su ranjivi na ruske rakete protivvazdušne odbrane i predstavljaju metu visoke vrijednosti za moskovske snage.

Povezani članci