Politika

ODGOVOR BAJROVIĆU IZ SARAJEVA: ReSTART BiH radi za Schmidta i Murphyja?

Drama je počela onog dana kada smo u ReSTART-u donijeli odluku da prije Nove Godine krenemo u akciju po pitanju nametanja izmjena Izbornog zakona od strane protektora Schmidta.

Piše: SUAD ĐOZIĆ (ReSTART za Ljudski.ba)

 A kako je do toga došlo? Kao prvo ovo je zadnji momenat prije izborne godine (iste prijedloge smo pisali i ranije u zadnje dvije godine nebrojane puta Parlamentu i OHR-u). Drugi razlog zašto baš sada je taj što znamo da se Schmidt i aktuelna vlast dogovaraju da naprave izmjene Izbornog zakona u kojem će se dalje udovoljavati Zagrebu i ići u dalju torizaciju države. Naš mail najave protesta su dobili svi, od medija do OHR i Američke ambasade.

Znao sam da će u OHR-u i ambasadi pažljivije čitati od ostalih pa sam najavio naknadne masovne proteste, ako se ne udovolji građanima. Nekada ranije oni bi to ignorisali, ali sada jednostavno nisu smjeli rizikovati, jer sam spomenuo da je dosta više udovoljavanju strankama, misleći pri tome na jednu određenu, a to je HDZ. Da bi izbjegli tu situaciju očiglednog stavljanja u službu samo jedne stranke, oni su se brzo dosjetili da je ovo prilika da se i građanima udovolji pa da onda imaju više prostora da se vrate Čovićevim zahtjevima (ako bi mi spavali, a zna se da nećemo kao što nismo i desetak puta prije 2. oktobra, uključujući i Neum). Schmidt je odmah zakazao presicu, samo dan prije protesta da bi i same proteste obesmislio. Međutim mi smo ipak izašli pred kamere i javno ga podržali da ispuni obećano, a svi znaju šta je OBEĆAO.

Samo dan prije protesta zove me Bajrović i pita me jesam li puko, tj. zašto dajem legitimitet Schmidtu. Nemaš ti moj Bajroviću šta davati njemu ili ne davati, on je tu i odlučuje. Po njegovim zakonima se sudi Dodiku koji mu isto nije davao legitimitet, a i opoziciona SDA koliko vidim poštuje Schmidtovih ruku djelo, novu Federalnu vlast… i puče telefonska veza. Nakon toga sam bio gost u live emisiji Radija Kalman, gdje se pričalo o aktuelnoj temi koju smo potakli. U špici se javlja I. Marić i isto kao Bajrović djelovala jako zabrinuta nad činjenicom da će HDZ (sa koalicionim partnerima), po svemu sudeći od sada morati osvojiti glasove (139.000 zadnji put) regularnim putem. Njene riječi su išle otprilike u smjeru da imamo Parlament (čiju impotenciju i ona ismijava) i oni će to riješiti. Kontam, pa to Schmidt i reče, ‘nek riješe’, ali ovaj put u veoma kratkom roku. I šta je problem? ‘Schmidt ne smije da donosi zakone’, pored nje što izusti u emisiji i ostade živa (jer svi znamo da je likovala 2. oktobra) isto saopštenje pročita voditeljica od Transparecy Internationala (S. Blagovčanin).

Preživjesmo i drugi udar, falio je još neko ispred Dodika da nas napadne i da zaokružimo sveto trojstvo koje želi zacementirati podjelu na tri fildžana.

Prateći medije nakon protesta koji su zbog Schmidtove objave dan ranije, više ličili na pressicu, sam zaključio da niko nije poredao stvari kako treba, odnosno da smo mi ti koji su izvršili pritisak na Schmidta, nego je bilo i takvih novinara koji zbog neinformisanosti su zaključili da nakon OHR-ove presice smo mi odlučili da pravimo protest. Nejse, nije nama to ni bitno.

Redaju se stidljive podrške Schmidtu od strane trojke i priča da su i oni davno o tome. Klix je istraživao obavezno glasanje, čak je i neke naše navode stavio, ali bez spominjanja nas u bilo kakvom kontekstu. Kontam sve je ovo SDA-HDZ ispipavanje terena. I SNSD u svojoj avliji poručuje da će praviti svoje zakone, kao da ih državni zakoni bendaju. Schmidt je iznad, Koliko god se i meni ne sviđao, pokazalo se da ipak je iznad. To je fakat. Mora malo raditi i za građane i demokratiju, obećao je! Dosta više i Čovića, naporan je.

Dolazimo do glasila zvanog Patrija. Ljudi mrtvi hladni ReSTART staviše u službu Schmidta i Murphya, jer kao oni preko nas i našeg obraćanja Schmidtu u vezi ove teme, hoće da uvedu elektronsko glasanje, pa da trojka vlada vječno sa njihovim bivšim partnerima.

https://publishwall.si/rasimbelko/qpost/328336/KO-SI-TI-CHRISTIANE-Schmidtovi-argumenti-su-lani-najavljeno-nametanje-je-prvi-korak-hodograma-za-nestanak-Bosne

Samo ne znam da li novinar nije informisan ili se pravi lud, niko nije tražio ‘elektronsko glasanje’ koje istina nije se pokazalo dobro u zemljama EU i zbog toga je u većini ukinuto. O tome sam pisao i kada je prije 3 godine ‘Platforma za progres’ ko mutava udarala za to el. glasanje i dan i noć. Ono što smo mi iz ReSTART tražili prije dvije godine od interresorne radne grupe u Parlamentu, ali i sada, je skeniranje glasačkih listića, prilikom čega glas se odmah bilježi u CIKu, ali listić se ne baca, ostaje nevjernim Tomama da ponovo prebroje ako su sumnjičavi.

Jasno zašto su se uznemirile tri najveće stranke u BiH, mada nisu oduševljene ni one prve iza njih, jer u sistemu koji počiva na korupciji, kriminalu, pravari i lažima, niko ne može ostati čist. Ipak, građani su čisti i uporni, za razliku od raznih NVO (Transparency, USAID…) koji za ogromne novce ne rade svoj posao.

Glas građana, to je ReSTART BiH!

Nakon sto nas je Schmidt ‘ohladio’ na dan izbora, ponovo se zagrijavamo.

Povezani članci