Politika

NESIGURNE ORUŽANE SNAGE BIH: Zastarjela oprema i municija opasni po život

Mjesecima unazad u medijima se vodi žestoka polemika u vezi modernizacije Oružanih snaga BiH. Ministar Zukan Helez u proceduru je uputio ambiciozan plan, koji ne odgovara političkim predstavnicima iz RS-a. Politička borba u drugi plan je gurnula alarmantne podatke koji ukazuju da postoji opravdana briga za sigurnost pripadnika OS BiH, ali i šire zajednice.

"S obzirom na to da je postojeća perspektivna municija na zalihama OSBiH uglavnom starosti preko 30 godina i sve više se kroz hemijsku analizu pogonskih goriva municije pokazuje da je njena stabilnost umanjena i kao takva nije sigurna za skladištenje i čuvanje u skladu sa propisanim standardima, neophodno je preduzeti mjere i aktivnosti na dugoročnoj i održivoj nabavci i snabdijevanju MiMES OSBiH, te održavanju zaliha na potrebnom nivou ešalonirane rezerve MO i OS Bi, a u cilju održavanja borbene spremnosti kao obaveze proistekle iz Zakona o odbrani BiH“, navodi se između ostalog u odluci MOBiH.

Za nabavku municije i minsko-eksplozivnih sredstava Ministarstvo odbrane u narednom periodu traži 152 miliona KM. U svojim analizama ukazuje na ograničenu efikasnost oružanih snaga što se posebno oslikava u postojećim oklopnim transporterima.

U obrazloženju potrebe nabavke ovih sredstava između ostalog je navedeno da trenutno jedincia lake pješadije OSBiH koristi zastarjele oklopne transportere, američki model M113 A2 iz 1970-tih godina, koji su početkom 1980-tih u vojsci SAD zamijenjeni sa M2 Bradley.

Amerikanci su to vozilo zamijenili novim modelom jer nije imao adekvatnu balističku zaštitu za posadu i personal. Aluminijski oklop transportera osiguravao je zaštitu samo od osobnog naoružanja, dok djelovanje većim kalibrom ili aktiviranjem eksplozivnih naprava, nije omogućavalo preživljavanje posade i tereta.

zastario je i komunikacijsko-informacioni sistem koji čak nije ni zaštičen osim u dijelu donirane opreme.

"Ovakvo stanje komunikacijsko-informacionog sistema MO i OS BiH, predstavlja rizik i veliku ranjivost i osjetljivost na računarske incidente i sajber prijetnje. Zbog toga je neophodno unaprijediti lokalne računarske mreže (LAN-ove) i telefoniju, povećati sigurnost komunikacijskih i informacionih sistema i računarskih mreža i drugih elektronskih sistema sukladno Strategiji sajber sigurnosti MO BiH, uspostaviti sigurnosni Tehnički centar za upravljanje računarskim incidentima sa čim bi se realizirao partnerski cilj G7300-Syber Defence i uspostaviti mrežu za klasifikovanu komunikaciju u MO i OS BiH po NATO standardima za rukovanje dokumentima i podacima sa oznakom stupnja tajnosti, a koju MO i OS BiH nemaju uspostavljenu“, navodi se u obrazloženju odluke MOBiH za opravdanost nabavke.vrijedne preko 370 miliona KM.

Povezani članci