Politika

OBEĆANJE ZABORAVLJENOJ DJECI RATA: Delić najavio zakon kojim se prekida ćutanje

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić obraćajući se u Foči povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu istakao je da je u proceduri Zakon o civilnim žrtvama rata te najavio da će biti razmatran u četvrtak na redovnoj sjednici Vlade FBIH. 

"Obećavam Ajni i Alenu (op. Udruženje Zaboravljena djeca rata) da ću se boriti za zakon koji je trenutno u proceduri i on bi trebao biti razmatran u četvrtak na redovnoj sjendici Vlade FBIH. To je Zakon o civilnim žrtvama rata koji će biti unikatan u svijetu jer će po prvi put prepoznati žene žrtve zločina silovanja i djecu koja su rođena iz zločina silovanja", najavio je Delić.

Ministar je pred žrtvama silovanja u Foči poslao jasne poruke.

“Smatram da je važno da institucije učestvuju u prekidanju tišine o zločinu koji je počinjen nad ženama; smatram da je vaša čast i dostojanstvo važnije od patrijarhalne šutnje i osjećaja sramote. Nema sramote u tome što ste bile izložene najmonstruoznijim zločinima; nema sramote što ste sve to preživjele i uzdignute glave o tome govorile i govorite. Nema sramote što ste djecu svoju rodile”, kazao je, između ostalog, ministar Delić.

Ministar je podvukao i ponovio i obećanje iz Sarajeva dato  djeci rođenoj iz zločina silovanja.

“Niko od nas ne bira svoje roditelje; niko od nas ne bira gdje i kako će biti rođen. Niko od nas ne može i ne smije osjećati odgovornost zbog načina rođenja. Važno je ono što postanemo tokom života i ono što ostane iza naših života. Ja ću uvijek biti vaša bezrezervna podrška; vaš glas u institucijama; u meni imate prijatelja i povjerenje koje ste mi ukazale i vi majke i vaša djeca životom ću čuvati i boriti se da ga opravdam. Tišina ne smije biti naš odgovor”, ponovio je ministar svoje riječi.

Povezani članci