Politika

O STVARNIM VLADARIMA SVIJETA: Što teoretičari urote ne žele čuti

Što stvarni vladari svijeta planiraju s rodom Homo, propituju razni teoretičari urote, ravnozemljaši i oni koji hodaju rubom znanosti.

Piše: ZDENKO SAMARŽIJA

Kao da je znanost jedna i kao da je povučena linija gdje znanost počinje ili završava.

Ljudsko tijelo je biocenoza od nekoliko stotina vrsta organizama koji žive u tijelu, na koži i neposrednom okružju. U to nismo uračunali viruse. Ljudski organizam broji približno 53 trilijuna stanica.

Planeta Zemlja je ogromna i interakcije između pripadnika roda Homo te roda Homo i drugih bića su praktično bezbrojne, a zanemarili smo da svaki čovjek drugačije reagira na svaku interakciju i da isti čovjek u ovisnosti od okolnosti različito reagira na istovjetan podražaj; zanemarili smo da kroz svijest proleti približno 60.000 misli u 24 sata; zanemarili smo da svi organizmi imaju istu strukturu i teksturu kao i rod Homo i da se neznatno razlikuju hrast, krastavac i čovjek.

Kada velimo da je civilizacija nastala na obalama velikih rijeka, zaboravljamo da su rijeka Jordan, Tigris, Eufrat pa i u starom vijeku naseljene obale Nila zapravo potoci prema Amazoni, Missouriju, Mississippiju, Kongu, Volgi, Ovu, Jirtišu, Jenisej i ostalim stvarno velikim rijekama - očito da veličina rijeke nije nikakav faktor u nastanku civilizacije. Samo nužda uči čovjeka misliti i bez golemih promjena staništa nikada ne bi došlo do udruživanja po kriterijima koje nazivamo "civilizacija" i pod tim pojmom mislimo nešto pozitivno. Pa krenimo u Kosmos i samo pročitamo formule koje opisuju kretanja planeta i satelita te poslušajmo astrofizičare i astrobiologe o životu u međuzvjezdanom prostoru - koji je sve samo ne prazan.

I u sumanutoj potrebi da se pronađe univerzalni zakon (e, jedan zakon za toliko varijeteta je tako malo vjerojatan) smišlja se NE-ZAKON tajanstvenih sila, udruženih moćnika.

Teoretičari urote ignoriraju sve činjenice pa i činjenicu da moćni ljudi ne siju zlo. Zlo čine banalni likovi iz vlastite nemoći.

Gospodo, potražite pomoć zaštitnika mentalnoga zdravlja. Šećite se, družite i uložite truda u integraciju s drugim ljudskim bićima. Ništa nije važnije od empatije i inkluzije. To je početak samoostvarivanja i istinskog življenja. I kako veli Breccht "Ne dajte da vas zavedu".

Znanost  istražuje što je čovjek i kako ljudskoj vrsti olakšati život, dok pristalice teorija urote nastoje proniknuti namjere imaginarnih pokretača društvenih procesa.

Nemojte dopustiti da vas napusti Princip nade.

(Zdenko Samaržija, ugledni je profesor filozofije i povijesti te autor više udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola)

Povezani članci