Politika

NOVI UDAR NA SDA: Četvorka ruši gradonačelnika, SNSD i HDZ čekaju rasplet u Klubu Bošnjaka

Koalicioni partneri iz F BiH, SDP, S BiH, NIP i SBB u Brčkom planiraju poslati SDA u opoziciju. Osam bošnjačkih poslanika u Skupštini Brčko distrikta uputilo je inicijativu za smjenu gradonačelnika Esada Kadrića. Gradonačelnik tvrdi da to neće biti lako jer treba osigurati 19 ruku, a SNSD i HDZ kažu da će poštovati volju većine bošnjačkog kluba.

Kandidat za poziciju gradonačelnika je predsjednik brčanske Stranke za BiH koja je i pokrenula cijelu priču, zbog čega je aktuelni gradonačelnik smijenio šefa Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Nedima Hamzabegovića (SBiH).

- Da su našli jenu grešku u mom javnom radu, da nešto nisam uradio kvalitetno ja bi otišao sam. Međutim ne, opvdje se radi o pukoj borni za vlast, iostakao je Kadrić.

Njemu je leđa okrenuo dosadašnji savjetnik Esad Atić koji vodi brčanski SDP: Zbog koalicije sa SDA ranije je trpio kritike dijela stranačke centrale u Sarajevu.

- Ništa se nije promijenilo, isti je kurs. Ispravno smo postupili i prvi put što se potvrdilo i saglasnosti koju smo dobili iz centrale, a ispravno je i ovo što sada radimo, smatra Atić.

Iz SNSD-a za sada samo tvrde da izlaskom SBiH iz koalicije ne postoji ni važeći koalicioni sporazum.

- Ne dajemo nikome bezuslovnu podršku,nego ćemo sjediti i pričati o principima novog koalicionog sporazuma. Mi i u ovom slučaju ukoliko gospodin Kadrić okupi većinski broj ruku Bošnjaka mi ćemo podržati njega. Ja tu ne vidim urotu o kojoj se ovdje priča, rekao je predsjednik Skupštine Brčko Distrikta Siniša Milić.

Većina Brčaka smatra da se iza svega ne krije želja za poboljšanje stanja u gradu, već samo preslagivanje većine u skladu s onim što se dešava na državnom i federalnom nivou. HDZ se gdje god može sveti SDA, a u Brčkom bez njih nema druge većine. Nisu htjeli porediti stanje u Brčkom sa kantonima gdje ne mogu izbjeći SDA pa ostaju s njom u koaliciji.

U međuvremenu SBiH se pojačala. Iz NIP-a je prešao Abdulah Iljazović koji je često sa gradonačelnikom razmjenjivao teške riječi, pa i uvrede. 

Dobri poznavaoci prilika u Brčkom smatraju da još ništa nije gotovo, jer ne treba potcijeniti SDA. Prvi pokušaj Kadrića da razbije četvorku ponudom SBB-u, da njihov kadar preuzme odjeljenje gdje je smijenjen kadar SBiH, nije uspio. Za smjenu je potrebno 19 ruku, SNSD i HDZ imaju 13, četvorka za sada sigurnih sedam. Ipak gradonačelnik smatra da je 19 golem broj.

 

 

Povezani članci