Politika

NOVI ŠAMAR DODIKU: Općine ne ignorišu CIK, popunjavaju se izborne komisije

Iako je Vlada Republike Srpske pozvala članove lokalnih administracija u Republici Srpskoj da podnesu ostavke, lokalne zajednice kao što su Prnjavor i Gradiška od CIK-a BiH tražile su suglasnost za imenovanje novih članova u lokalna izborne komisije.

Na sjednici CIK-a data je saglasnost na odluku Skupštine grada Gradiška za imenovanje Nataše Savić kao člana Gradske izborne komisije Gradiška, a saglasnost za imenovanje novih članova ražila je i Skupština grada Prnjavora i to za tri člana..

Podsjećanja radi, nakon što je visoki predstavnik, Christian Schmidt, nametnuo izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, Vlada Republike Srpske održala je sjednicu i pozvala članove lokalnih izbornih komisija da podnesu ostavke jer kako su tada izjavljivali dužnosnici Republike Srpske, certifikati CIK-a im neće vrijediti ništa.

U to vrijeme predložen je i Izborni zakon Republike Srpske, a u nekoliko navrata je isticano da će Republika Srpska sama provesti izbore, međutim u posljednje vrijeme, to se gotovo i ne spominje, a lokalne zajednice širom Republike Srpske u svojim proračunima planiraju novac od CIK-a  za provođenje lokalnih izbora.

Već tada, opozicija je govorila da to ne treba raditi, pozivajući svoje članove da ne podnose ostavke, a samo su članovi Republičke Izborne komisije podnijeli ostavke, međutim te ostavke još uvijek nisu prošle proceduru pred Narodnom skupštinom Republike Srpske.

Povezani članci