Politika

NIŠTA OD SEBIJE: Poznato ko će zamijeniti Benjaminu Karić

Nakon što početkom narednog mjeseca budu ozvaničeni rezultati lokalnih izbora, pa Benjamina Karić preuzme funkciju načelnice Općine Novo Sarajevo, ostat će upražnjena njena gradonačelnička fotelja u Sarajevu.

Prema informacijama koje zadnjih dana dolaze iz redova sarajevske stranačke Trojke, koje su prenijeli i neki mediji, novi, v.d. gradonačelnik Sarajeva trebao bi biti Samir Avdić, aktuelni zamjenik Benjamine Karić. Oko njega postoji suglasnost dvije najjače stranke Trojke, SDP-a BiH i Naroda i pravd

Vjerovatno se Naša stranka neće buniti zbog bilo koga rješenja kojeg oni dogovore budući da imaju većinu i aktuelnom sazivu Gradskog vijeća Sarajeva koje bira gradonačelnika.

Vladajuća Trojka, po svemu sudeći, neće se obazirati na na Statut Grada Sarajeva koji decidno predviđa da „predsjedavajući (Gradskog vijeća) i gradonačelnik ne mogu biti birani iz reda istog naroda, odnosno iz reda ostalih“. Samir Avdić se izjašnjava kao Bošnjak, baš kao i Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva.

Pored Samira Avdića, funkciju zamjenika gradonačelnice zadnje tri godine obnaša Anja Margetić iz Naše stranke. Međutim, vladajuće stranke u Sarajevu ne razmišljaju da se njoj povjeri funkcija v.d. gradonačelnice i tako u naredna 3-4 mjeseca do izbora novog gradskog rukovodstva sačuvaju integritet Statuta Grada.

Samir Avdić je bio jugoslavenski i boanskohercegovački košarkaški reprezentativac. Jedno vrijeme bio je ministar kulture i sporta u Kantonu Sarajevo. Na funkciji zamjenika gradonačelnika je zamijenio Harisa Bašića koji je u međuvremenu otišao u diplomaciju.

Povezani članci