Politika

NIP "PERE RUKE": Spremni ispraviti nepravdu prema djeci s poteškoćama i udruženju Colibri

Narod i pravda iz sarajevske općine Centar se ograđuju od problema koji su zbog neusvajanja budžeta pogodili porodice sa djecom s poteškoćama u razvoju o kojoj se brinu u Udruženju Colibri.

ističe se kako ugovore sa svim budžetskim korisnicima na nivou Općine Centar potpisuje općinski načelnik, kao izvršni organ vlasti.

Također dodaju i kako Općinsko vijeće nije zaprimilo nijedan akt kojim ukazuje da postoje problemi konkretno za udruženje “Colibri” – navode. Zašto nisu potpisani Ugovori, pitanje je koje članovi ovog udruženja, novinari i cjelokupna javnost trebaju delegirati nadležnoj općinskoj službi i općinskom načelniku- ističu vijećnici NiP-a Centar.

Navode i da, ukoliko Općinsko vijeće treba donijeti neke odluke, stoje na dispoziciji kao što su uvijek do sada bili, i to jednako za sve odluke koje su došle na usvajanje i razmatranje.

Mi smo u više navrata, bez obzira na sve probleme s kojima se susrećemo u radu, pokazali spremnost za rad u korist i za dobrobit svih građana. Redovno smo i u kontinuitetu održavali sjednice Vijeće i odgovarali na sve zahtjeve građana, iako mediji i građani mogu svjedočiti da se rad Općinskog vijeća opstruira, omalovažava i devalvira od početka mandata načelnika Mandića- potcrtavaju vijećnici NiP-a Centar. Dakle, nijedna odluka koja se tiče Udruženja “Colibri” nije dostavljena Općinskom vijeću, a sve koje su bile dostavljene u prethodnom periodu su dobile podršku Vijeća.

Naglašavaju i da je Općinsko vijeće Centar usvojilo Odluku o privremenom finansiranju kojom je omogućen nesmetan rad organa uprave.

Prilikom razmatranja ove odluke vijećnici Općinskog vijeća Centar nisu imali pregled budžetskih stavki i korisnika koji će biti obuhvaćeni njenom primjenom. Taj pregled korisnika sa zakonom dozvoljenim limitom finansiranja dužne su sačiniti službe i općinski načelnik. Zbog čega Udruženje ‘Colibri’ nije uvršteno u odluku o privremenom finansiranju, ponavljamo pitanje je za načelnika i nadležnu službu-objašnjavaju vijećnici NiP-a Centar.

Napominju i da su, prema informacijama s kojima oni raspolažu, u Odluku o privremenom finansiranju uvrštena udruženja koja vode Centre za zdravo starenje.

Status Udruženja ‘Colibri’ je isti kao i status ovih udruženja. Indikativno je da je Udruženje ‘Colibri’ izostavljeno. Dakle, Općinsko vijeće nije i neće vršiti opstrukcije, što se s druge strane, a cijeneći navedeno, ne može reći za općinskog načelnika. Molimo sve zainteresirane da svoja pitanja delegiraju izvršnim organima općinske vlasti-zaključuju svoj stav po ovom pitanju vijećnici NiP-a Centar, te dodaju kako oni kao dio Općinsko vijeće stoje na raspolaganju i uvijek jesu na strani građana.

Povezani članci