Politika

NIKŠIĆ O DODIKU I ČOVIĆU: Spremni smo za kopromis, ne za kompromitaciju

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je kako vjeruje predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću i da će implementirati dogovore u interesu građana BiH. Za drugog partnera u vlasti, predsjedniku SNSD-a i Republike Srpske, kaže da nije ista osoba kada razgovaraju privatno i kada se "upale kamere", te da ne vjeruje da će se upustiti u secesiju entiteta.

Kaže kako imaju tijesnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a da je u Domu naroda parlamenta FBiH ona dosta stabilnija i da ne vjeruje da će biti preletača koji bi to mogli ugroziti.

“Ja bih volio da se SDA ponašao kako sam ranije rekao. Da se ponašaju kao i mi u opoziciji. Da podrže neke zakone koji su u interesu građana BiH. Još nisu svjesni da su opozicija jer to nikada nisu bili. Ali i kao opozicija se može raditi i mi smo to pokazali i da se može opstati i doći na vlast”, rekao je Nikšić.

Dodao je da je drugo pitanje ako se povuku vitalni nacionalni interesi jer nemaju većinu u Klubu Bošnjaka.

“Čović je sve ispoštovao u ovih pet mjeseci”

U posljednjih pet mjeseci saradnje, kaže Nikšić, iako nije imao ranije neku saradnju sa predsjednikom HDZ-a jer su bili partneri sa SDA, imao pozitivno iskustvo.

“Veoma je težak pregovarač. Sve ono što smo razgovarali i dogovorili, sve je ispoštovao. Čuo sam i bio u prilici da odgovaram na spinove da smo im mi nešto dali. HNS i HDZ imaju ono što su imali od 2014. što im je dato od SDA i DF. Izetbegović je dao Čoviću sve što je južno od Ivana. Mi smo tada kao vlada ostavili Aluminij koji je bio multietnički. Dolaskom prethodne Vlade FBiH sve je prepušteno HDZ-u i kasnije se i ugasio”, rekao je Nikšić.

Kaže da na osnovu dosadašnjeg iskustva sa Čovićem ima razloga da mu vjeruje.

“Dodik je drugačiji u privatnim razgovorima nego kada se upale mikrofoni”

“Imamo iskustva. Kada sam ja ranije bio Premijer on je bio predsjednik RS u vrijeme poplava, snjegova i zaista smo dobro sarađivali. Tad smo se držali principa iako se nismo slagali oko nekih stvari. I danas dok mi mislimo da trebamo jačati državu i institucije, oni smatraju da treba jačati enitete. Kada ovako razgovaramo, onda se u opuštenoj atmosferi sve lako dogovorimo, ali u praksi nije tako. On ima takvu retoriku, kada se upale kamere i upale mikrofoni ide u “kost”. Kada se to isključi mi se vrlo brzo dogovaramo oko nekih stvari. Meni je to preče da radimo i realizujemo, nego da se osvrćemo na njegovo izjave. Mi smo pružili ruku da uradimo stvari da svi imaju koristi od toga, svi građani“, kaže Nikšić i objašnjava da nije naivan da Dodikove izjave o secesiji shvati krajnje neozbiljno.

“Ta je retorika kod njega zadnjih 20 godina. Svaki potez koji bude protiv države BiH dobiće naš odgovor. Kažemo mi njemu i on nama šta nam je cilj. Ja neću prenositi ono što pričamo u četiri oka. Mi smo ušli u vlast i spremni smo na kompromis, ali ne na kompromitiaciju. Ako ćemo mi raditi ustupke na štetu države, gorko se vara.”

Kaže kako se nasmije Dodiku kada o tome priča i da je nemoguća misija da dođe do secesije RS.

“Ne želim potcjeniti ono to bi se moglo desiti. Nema nikakve dileme na kojoj bi strani bio kao i 1992. i branio ovu državu. Ali vjerujem da se taj scenarij neće desiti. Smatram da to nije realno“.

Zukan Helez, ministar odbrane BiH je u programu N1 zaprijetio da ako se desi secesija da će biti sukoba.

“To je prirodno. Ono što pokušavamo da ostavimo po strani, da radimo sada se opet povlači to pitanje. Sasvim izvjesno da patrioti ove zemlje neće dopustiti secesiju i otcjepljenje. Ne želim da pomislim da će neko krenuti u tu avanturu. Ja želim da građani BiH shvate da je to naša domovina. Što je bolje u RS bolje će biti i u Federaciji. Ako neko želi sukobe, mi ćemo je braniti. Ne želim to nikome“, jasan je premijer FBiH.

“Mi smo za obje interkonekcije”

Istočnu interkonekciju zagovara RS, a HDZ zapadnu interkonekciju. SNSD i njihovi ministri u Vijeću ministara kazali su da će napustiti instituciju ako ne bude istočna interkonekcija.

“Interes građana je da imamo obje interkonekcije, da imamo plin koji će nam omogućiti da ga imamo  ako se dese neke loše situacije u svijetu ili sukobi. Mi smo govorili da se te odluke donose u Vijeću ministara, a oni kaže da neće biti priče ako ne bude istočne. Mi sada želimo da sve ekspertne grupe analiziraju stanje i da vidimo šta nam je prioritet. Mi smo za obje interkonekcije i da imamo tržište gdje je plin povoljniji, ali to mora biti zakonski regulisano. Ne mora biti donesen zakon o državnoj imovini da bi se to riješilo već insistiramo na resornim grupama da riješimo ovaj problem. To je interes građana BiH, ali i put ka EU. Ako će ići na Vijeće ministara i u parlamentarnu proceduru onda možemo o tome govoriti. Tražimo prioritete”, rekao je Nišić kazavši da će ispunjavanje prioriteta BiH za EU isto tako biti jedan od uslova ako se bude insistiralo na istočnoj interkonekciji.

 

Povezani članci