Politika

SCHMIDT OTKRIO KARTE: Ukoliko Dodik proba ići tim putem, uslijedit će snažan odgovor

Ima jedan što se ne želi sa mnom sastati, zbog mene nije otišao ni u Mostar, kazao je jutros u programu BHRT-a visoki predstavnik Christian Schmidt.

„Slobodna Bosna“ donosi najzanimljivije dijelove razgovora visokog predstavnika Christana Schmidta na Javnom servisu BiH.

-Demonstracije su osnovno ljudsko pravo koje svako smije imati i sve je to dobro dok su one mirne, međutim, ono što nedostaje, ono što fali, je da treba trasirati put kako doći do svojih ciljeva. Parlament je taj koji treba dopuniti Dejtonski sporazum i Ustav, kazao je Schmidt komentirajući proteste građana ispred zgrade OHR-a.

-Presude Sejdić-Finci i onih 14 tačaka, to je nešto što treba riješiti parlament, kazao je on.

Na pitanje je li donio dobre odluke 2. oktobra i 27. aprila kada je rekao da je odblokirao Federaciju BiH, Schmidt je kazao:

-Priča se zašto sam donio odluku nakon izbora, ja sam samo dopunio odluke, bilo je i ranijih blokada, to je svjetski rekord. Vlada FBiH je sada tu i rekao bih da je i Helmut Kohl tako nešto radio. Govorio je da je najvažnije to što donosi rezultat.

Ja sam pokušao popuniti rupe u zakonu i Ustavu.

Niko nije mogao reći šta se događa ako se Predsjedništvo BiH ne dogovori i parlament ne može doći u situaciju da izglasa vladu. Ja sam uzeo jedan prijedlog o kome se diskutiralo u parlamentu, a sada je zadatak na parlamentu da donese trajno rješenje. Sve je malo komplicirano u Federaciji BiH.

Na konstataciju novinara kako mu spočitavanju da mu je Andrej Plenković medijator, da je upravo s njim dogovorio odluku koju je donio, Schmidt odgovara:

-Uvijek se na neki način traži ko je kriv. Ako pogledte Hrvatsku i šta govori predsjednik Hrvatske…

Za razliku od Dodika, Plenković samnom razgovara, ima mnogo onih koji me pozivaju da uradim nešto, ali odluke koje ja donesem - donosim sam, a ne neko drugi, kazao je on.

Na pitanje kako je moguće da su hrvatski novinari znali odluku Schmidta prije nego ju je donio, odgovorio je da su to sve špekulacije.

-Ne dugujem ništa Amerikancima, i oni su vjerovatno špekulirali…

Ovo nije moja Vlada FBiH, izabrao ju je parlament. Nakon dugo iščekivanja za BiH je došao kandidatski status, kazao je on.

-Prekjučer je neko rekao – trebali bi se udružiti s Đokovićem pa da vas Dodik prihvati za sagovornika, ne želim se šaliti na tom nivou, kazao je on.

Na pitanje hoće li reagirati ukoliko Dodik ostvari prijetnje i krene u sececiju, odgovorio je potvrdno.

-Vidjet ćemo hoću li reagirati, mogu mu poručiti da pođe od pretpostavke da ja imam svoje obaveze i Bonske ovlasti i da one važe za cijelu BiH, odgovorio je Schmidt na pitanje šta će učiniti povodom Dodikovih poruka da neće objaviti njegove odluke u Narodnim novinama.

-Ako bi se išlo na bilo koji način u smjeru secesije, mogu reći da ću na tako nešto reagirati, kazao je on.

Povezani članci