Politika

NIKŠIĆEVO PRELAZNO RJEŠENJE: Poslodavci očekuju olakšicu za narednu godinu

Nakon što je federalni premijer Nermin Nikšić najavio set fiskalnih zakona u parlamentarnoj proceduri do kraja jula ove godine, a što se nije desilo, njegov zamjenik i ministar finansija Toni Kraljević nakon toga dao je novi rok, rakavši da će zakonska rješenja u proceduru biti upućena "u toku ovog kalendarskog ljeta".

Ljeto je u samoj završnici, a od fisklanih zakona, koji bi trebali olakšati poslovanje i povećati životni standard građana, još nema ništa. 

- Ništa nam još nije stiglo u parlamentarnu proceduru. Dakle, nema ni nacrta, ni prijedloga ovih zakona od Vlade FBiH. Jedino što imamo u proceduri su zastupnički prijedlozi koje smo upućivali u toku posljednje dvije godine - potvrdio je za Faktor zastupnik Admir Čavalić. 

O potrebi što bržeg donošenja fisklanih zakona, mjesecima upozoravaju i iz Udruženja poslodavaca FBiH. Naglašavaju da je donošenje novih propisa koji se direktno tiču poduzetništva i dalje jako sporo.

 Direktor Udruženja poslodavca Adnan Smailbegović kaže da je premijer Nikšić prije par dana na otvranju poslovnih susreta u Gračanici najavio upućivanje seta fiskalnih zakona u Parlament FBiH, ali da ne očekuje brzo usvajanje "jer će ići u redovnu proceduru".

- Bit će to duga i sveobuhvatna javna rasprava. Nikšić je najavio i prijelazno rješenje za iduću godinu koje bi trebalo biti na tragu prijedloga Udruženja poslodavaca od prije dvije godine, a taj je da se jedan dio plate isplati neoporezivo. Vjerovatno će za iduću godinu biti usvojen taj model.

A kakva će biti sudbina fiskalnih zakona teško je predvidjeti s obzirom na čitavu situaciju i s penzionerima i na defici u penzionom fondu - zaključuje Smailbegović.

Na konferenciji za novinare održano u petak i premijer Nermin Nikšić je najavio da će usvajanje fiskalnih zakona ići kroz redovnu procedurum ne precizirajući rok kada bi se oni mogli naći u Parlamentu FBiH.

Povezani članci