Politika

DRAMA U PARLAMENTU F BIH: Opozicija priziva hapšenja, Nikšić se hvali korakom ka EU

Burno je jučer bilo u Parlamentu F BiH. Prava drama se odvijala na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta F BiH koja na kraju nije održana, a na njoj je trebalo da se imenuje sudija Ustavnog suda BiH, ali i novi zamjenik predsjedavajuće.

Zastupnik DF-a Mahir Mešalić sinoć je  pustio sve kočnice, galamio je na sjednici, tvrdeći da to radiu zbog odbrane Ustava F BiH, ali i odbrane BiH. Mešalić je bio ljut zbog pokušaja da se kako tvrdi lažira zapisnik sa Komisije za izbor i imenovanje čiji rad je blokirala opozicija nezadovoljna namjerama većine da za sudiju Ustavnog suda BiH imenuje Marina Vukoju koji je favorit HDZ-a.

- Neću vam dozvoliti da ovdje provodite nasile nad većinom građana F BiH, ni vi, ni Milorad Dodik, ni Dragan Čović, poručio je Mešalić.

Direkrtno se obratio predsjedavajučoj Mirjani Marinković Lepić optužujući je za pokušaj kršenja poslovnika.

- Prvo da vam kažem da je ovo za hapsa, ovo što vi radite, ovo je katastrofa. Vi hoćete na prevaru da u ovom lažnom izvještaju kažete kako je održana sjednica komisije, za koju ste vi danas lično rekli da nije održana. Mi ćemo ovo spriječiti. Ovo je nasilje, ovo je laž i prevara. Nemojte se iznenaditi ako mirnim putem siđemo dole i poredamo se i kažemo ovo nećete uraditi.Mi ćemo povati građane ako treba, galamio je Mešalić.

Vladajuća većina sinoć je zatražila nastavak ujutro prekinute vanredne sjednice.

Predsjedavajuća Doma Mirjana Marinković-Lepić rekla je da je stigao izvještaj sa potpisom predsjednika Komsije za izbor i imenovanje te da su se time stekli su se uslovi za nastavak vanredne sjednice.

Opozicija je ukazala na to da pet nije većina od 11 te da sjednica Komisije nije mogla biti održana niti je ikakav izvještaj mogao biti poslan u Parlament.

“Nećete održati sjednicu na silu. Na silu ćemo odgovoriti silom”, zaprijetio je Salko Zildžić.iz SDA.

Iz opozicije tvrde kako je većina odlučila smijeniti članove opozicije iz Komisije za izbor i imenovanje kako bi otvorila put za isšpunjavanje želja Dragana Čovića. Članica komisijue Dajana Čolić je istakla kako imena koja se pominju u medijima nikada zvanično nisu dobili.

Meni nije jasno kako je moguće da DF koji ima 12 zastupnika u Zastupničkog doma ne može imati niti jednog člana komisije ukoliko ja budem smijenjena dok drugi politički subjekti koji imaju jedan ili tri zastupnika, iz informacija iz medija, mogu imati članove u tako bitnoj komisiji. I mene je ova informacija zatekla kada sam je dobila. Šta radimo i kuda idemo, nije ni meni jasno. Ali šta pokušavamo da postignemo to nam je vjerujem svima jasno. Koristiti ćemo sve raspoložive legalne mehanizme da zaustavimo ovu političku silu i njenu demonstraciju”, rekla je Čolić

S druge strane parlamentarna većina smatra da je redovna sjednica pokazala kako postoji dovoljno ruku za reformaske procese. Da se radi u interesu građana za njih je dokaz usvajanje seta energetskih zakona zbog čega se građanima direktno obratio i premijer F BiH Nermin Nikšić.

- Ovo je dokaz da se pregovorima, kompromisom i razumnom politikom može postići mnogo više nego svađama i blokadama. Mi ćemo nastaviti ići reformskim putem, kao što smo i obećali, napisao je Nikšić na svom Facebook profilu.

Pri tome Nikšić je pohvalio ministra Vedrana Lakića i zahvalio se zastupnicima uz najavu da se na evropskom putu ide dalje.

Povezani članci